Automobilka Volkswagen pokračuje v expanzi do USA a Latinské Ameriky.

Automobilka Volkswagen pokračuje v expanzi do USA a Latinské Ameriky. | foto: Profimedia.cz

Volkswagen staví další továrnu v Mexiku. Za 10 miliard korun

  • 2
V mexickém městě Silao vyroste nová továrna Volkswagenu na výrobu motorů. Automobilka chce výstavbou závodu za 550 milionů amerických dolarů (deset miliard korun), posílit svou pozici v USA.

"Severní Amerika je jedním z nejdůležitějších trhů pro automobilový průmysl," řekl Jochem Heizmann z vedení Volkswagenu. Dokazuje to podle něj růst výroby v továrně ve městě Pueblo, chystané zahájení produkce v americkém Chattanooga (závod ve výstavbě) a nyní i plánovaná továrna na motory v mexickém městě Silao.

"Za více než 40 let se naše továrna v Pueblu rozvinula v jeden z největších závodů naší skupiny. Rozhodnutí otevřít v Mexiku druhou továrnu, je dalším logickým krokem naší strategie na expanzi," dodal Otto Lindner, šéf mexické divize Volkswagenu.

Posílení pozice značky v Severní Americe je jedním ze základních cílů expanze automobilky. Volkswagen plánuje od roku 2018 prodat ročně v USA jeden milion vozů. Loni prodej v oblasti dosáhl zhruba 300 tisíc vozů.

Základem úspěchu ve Spojených státech je výroba vozů šitých na míru potřebám Američanů, například modelů New Jetta nabo New Midsize Sedan, které se v zemi také montují.

Nová továrna bude motory nové generace zásobovat druhý závodu v Mexiku a také v USA. Kapacita výroby bude 330 tisíc motorů ročně. Spuštění je plánováno na rok 2013. V závodě by mělo najít práci 700 lidí.

S nízkými výrobními náklady v továrnách, se strategickou geografickou polohou, která umožňuje přímý a rychlý přístup na trhy ve Spojených státech a Kanadě, nabízí Mexiko nepřekonatelné podmínky pro automobilovou výrobu," uvedl mexický prezident Felipe Calderón, který se zúčastnil tiskové konference VW.