Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Kodak spustí vlastní kryptoměnu. Jeho akcie vystřelily o 60 procent

  • 21
Dřívější jednička na trhu fotografických potřeb Kodak se rozhodla využít bitcoinové horečky a vstoupit na pole digitálních licencí a kryptoměn. Ve spolupráci s firmou WENN Digital vytvoří vlastní kryptoměnu KodakCoin, která bude fungovat v rámci zabezpečené platformy pro registraci fotografií KodakOne.

Za poskytnutí licence k nahraným fotografiím dostanou jejich autoři zaplaceno v nové kryptoměně. Jak uvedl server The Verge, počáteční nabídka mincí společnosti Kodak bude k dispozici 31. ledna pro americké, britské, kanadské a další investory. 

Seznam firem, které své jméno spojily s kryptoměnou, neustále roste. A dává to smysl. Společnosti, které tak učiní, zaznamenávají prudký nárůst své hodnoty. Akcie Kodaku po oznámení vzrostly o 60 procent na 5,02 USD.

Jak platforma, tak kryptoměna, mají povzbudit fotografy a agentury, aby získali větší kontrolu nad právy k fotografiím. Digitální měna má vytvořit novou ekonomiku pro fotografy, kteří skrze ní mohou prodávat svou práci a inkasovat odměnu na zabezpečené platformě.

Sázka na jistotu

„Pojem kryptoměna je pro mnohé v technologickém průmyslu zvučným slovem, ale pro fotografy, kteří se dlouhá léta snaží zvládnout svou práci, bude klíčem k řešení toho, co se zdálo jako nevyřešitelný problém,“ řekl generální ředitel společnosti Kodak Jeff Clarke.

Zatím není jasné, proč fotografická společnost potřebuje k dosažení svých cílů kryptoměnu, místo toho, aby vytvořila jinou platformu pro sociální média. Zdá se však, že Kodak chce podobně jako ostatní společnosti vydělat na současné bitcoinové horečce.

Kodak patří mezi nejznámější americké značky a kdysi dominoval celému fotografickému průmyslu. Firma založená v roce 1880 však nedokázala dost rychle přijmout moderní technologie a sázela na klasické kinofilmy i poté, co tento sektor smetla digitální fotografie.