ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Daňový úřad v Indii přidal poplatníkům k tržbám dvě nuly a začal vymáhat zálohy

  • 2
Informační systém indického daňového úřadu přidal k některým reportovaným transakcím dvě nuly a zvýšil je tak na stonásobek. Těm, komu chybou vznikla povinnost odvádět daňové zálohy, automaticky poslal výzvu k zaplacení, navíc v šibeniční v pětidenní lhůtě a pod hrozbou sankčního úroku.

Chybu podle technologického serveru The Register paradoxně umožnilo nasazení nástroje, který má daňovým poplatníkům pomoci podávat daňová přiznání. Mají možnost použít formulář, v němž najdou předvyplněná data o svých předem nahlášených tržbách.

Podle prvních zpráv se zdá, že problém je omezen na ty, kdo vykázali příjmy z prodaných cenných papírů nebo nemovitostí. A daňový úřad hned po zjištění problému spustil na internetu informační kampaň.

Indický tisk upozorňuje, že lapsus daňového úřadu nepomůže v boji proti daňovým únikům, které jsou v Indii značně rozšířené. Umožňuje je tamní značně neformální ekonomika, která je do velké míry založena na hotovosti, což komplikuje kontrolu vykázaných dat o tržbách. Nepomáhá ani extrémně složitý daňový systém.


Témata: Indie, The Register