Oděvní podnik Prostějov.

Oděvní podnik Prostějov. | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Prostějovský oděvní podnik bojuje, aby se vyhnul bankrotu

  • 10
Ještě loni v létě šéfové největší oděvní firmy v Evropě, OP Profashion Prostějov, hýřili optimismem. Uběhlo pár měsíců a podnik je v krizi. Dluží bankám a musel požádat soud o ochranu před věřiteli. Oděvní podnik zaměstnává přes patnáct set lidí a bankrot by pro region znamenal katastrofu.

Na Prostějovsku je nyní bez práce téměř šest tisíc lidí. Pokud by přišel krach OP, nezaměstnanost by se mohla zvýšit o dvě až tři procenta.

"V době ekonomické krize je volných pracovních míst nedostatek. Předpokládám, že ty, kteří by nyní práci ztratili, by čekaly větší komplikace s hledáním zaměstnání," řekl Adolf Tomandl z Úřadu práce v Prostějově. Úřad nicméně doposud nemá žádnou oficiální informaci o možném hromadném propouštění. Bankrot podniku odmítá i vedení firmy a optimistické jsou dokonce i odbory.

"Jde o útok bývalého managementu. Všichni nicméně víme, že je potřeba snížit počet zaměstnanců a firmu zeštíhlit. Mluví se i o tom, že se sníží počet firemních prodejen. Myslím, že žádost o ochranu před věřiteli zaměstnance uklidnila," řekla předsedkyně odborů v OP Prostějov Helena Vyroubalová.

Strach o zaměstnání se však v posledních dnech v OP stupňuje, první týden letošního roku byli pracovníci doma se šedesáti procenty platu. "To víte, že když má podnik problémy, všichni jsme napnutí, jak to dopadne a máme obavy. Snad se to nějak vyřeší. Kdyby firma skončila, myslím, že bychom nedostali ani odstupné," svěřil se jeden ze zaměstnanců OP. Předsedkyně odborů je ale přesvědčena, že se krizi podaří překonat.

"Výplaty máme, výroba obleků na míru pokračuje a nějaké zakázky se rýsují. Doufáme, že celou situaci nějak ustojíme," řekla Vyroubalová. Případné propouštění by se podle ní vůbec nemělo dotknout dělnických profesí, ale hlavně techniků. Odejít by mohlo možná až sto lidí.

Pro město má podnik velký význam

Těžkou hlavu má z potíží největšího zaměstnavatele ve výrobě na Prostějovsku také zdejší radnice. "Doufám, že se zprávy o úpadku nepotvrdí a že se OP podaří úspěšně dokončit restrukturalizaci. Pro město má OP jako velký zaměstnavatel obrovský význam," řekl místostarosta Prostějova Vlastimil Uchytil.

Aby OP Prostějov ustál levnou čínskou konfekci, již v létě roku 2008 zahájil zásadní přeměnu celé firmy. Zaměřil se na výrobu obleků šitých na míru, začal budovat síť vlastních prodejen a začal pracovat na nových kolekcích oděvů. Nyní se však OP dostal do dluhů a požádal o ochranu před věřiteli. ¨

"Společnost po projednání s hlavními věřiteli požádala Krajský soud v Brně o takzvané předinsolvenční moratorium. Pokud jej soud schválí, OP získá lhůtu tři měsíce, případně další měsíc navíc, během níž se rozhodne o dalších restrukturalizačních krocích," uvedl mediální zástupce Oděvního podniku Karel Samec.

Tvrdí, že firma průběžně plní své závazky. Bankám, jako je Česká spořitelna, Citibank a Raiffeisenbank, společnost loni v prosinci uhradila úroky ze syndikovaného úvěru. "Během posledních čtyř let pak OP snížil své závazky o šest set milionů korun. OP má sice nyní závazky po lhůtě splatnosti, ale ty zdaleka nedosahují ani dvě stě milionů," řekl.

Část podniku vlastní konkursní správce

Oděvní podnik Prostějov je stále největším evropským výrobcem konfekce, vyrábí značky OP Prostějov, William and Delvin a WAW. Nyní zaměstnává 1550 lidí a podle Karla Samce již připravuje kolekci pro rok 2010 navrženou holandským módním studiem William van Overdijk.

Hlavními vlastníky jsou bývalý ředitel František Tuhý a Roman Hanus prostřednictvím akciové společnosti Casual Friday. Oba dohromady podle Samce ovládají necelých osmdesát procent akcií. Roman Hanus je pražský advokát, konkursní správce a likvidátor. Předloni měla firma rekordní ztrátu přes miliardu korun. Ještě na začátku roku 2008 zaměstnávala více než tři tisíce lidí.

Nejprve zavřela pobočky v Konici a pak v Ostravě, Uherském Hradišti, Olomouci a Lošticích. Loni v létě šéf představenstva OP Prostějov Milivoj Žák na otázku, zda již společnost překonala hospodářský útlum, odpověděl: "Kéž by to tak bylo. Už jsme ve fázi budování."

OP má nyní čtyři měsíce čas, aby celou situaci, která hrozí přerůst v bankrot, vyřešila. Propuštěným zaměstnancům je připraven pomoci prostějovský úřad práce. "Na aktivní politiku zaměstnanosti a vytváření nových pracovních míst máme pro letošek šestnáct milionů korun. Kromě toho fungují projekty financované Evropskou unií a státním rozpočtem," řekl Adolf Tomandl z úřadu práce.