Peníze, Kč, kufr

Peníze, Kč, kufr | foto: Profimedia.cz

Prodej nakladatelství Albatros je na spadnutí

  • 1
Nakladatelství Albatros už brzy změní majitele. Společnost pravděpodobně koupí členové představenstva za pomoci zahraničního kapitálu. Albatros patří od roku 1998 zábavní skupině Bonton. Rozprodej Bontonu, kterému patří také Bontonfilm a Supraphon, by měl být hotový letos na podzim.

S informací, že Albatros kupuje představenstvo firmy, přišel jako první server Novinky.cz.

Redakci iDNES.cz to potvrdil menšinový majitel a zároveň organizátor prodeje Bontonu Zdeněk Kozák. "Na kupující straně je v roli mimo jiné i stávající management Albatrosu," uvedl Kozák.

Zástupce generálního ředitele Albatrosu Petr Bělohradský to nechtěl komentovat."Tuto informaci vám nemohu potvrdit ani vyvrátit," reagoval na dotaz.

Podle něj už je ale prodej jen otázkou času."Byla podepsána smlouva o smlouvě budoucí s novým majitelem. Teď běží administrativní proces, který bude ukončen zhruba za dva měsíce," dodal.

 Albatros vznikl v dubnu 1949 jako první nakladatelství v Československu specializované na dětské knihy. Tehdy se jmenovalo Státní nakladatelství dětské knihy, svůj dnešní název získalo v roce 1969.

Firmy ze skupiny Bonton jsou cenné hlavně díky právům k dílům, která vznikla za poslední desítky let. Supraphonu patří práva k nahrávkám České filharmonie či Spejbla s Hurvínkem, Albatrosu k Harrymu Potterovi či Krtečkovi.

Podle Kozáka jsou jednání o prodeji všech tří společností ve stejné fázi. U všech je vybraný potenciální kupec a jsou uzavřeny předběžné smlouvy. Pokud všechno dopadne podle plánu, prodáno bude na konci léta.