American Airlines.

American Airlines. | foto: Reuters

Drahé palivo nutí American Airlines k velkému propouštění

  • 9
Rostoucí ceny paliva nutí leteckou společnost American Airlines k dalšímu propouštění. V rámci úsporného opatření se chce firma "zbavit" až tisícovky svých zaměstnanců. Je ale možné, že o práci přijde až sedm tisíc lidí.

Společnost oznámila odborovému svazu, který zastupuje palubní personál, že po konci srpna propustí až 900 z jeho lidí. Zdá se ale, že je to jen vrcholek ledovce, napsala agentura AP.

Celkový počet chystané redukce míst firma nezveřejnila. Její vedení ale předpokládá, že to bude osm procent celkového stavu. Vzhledem k tomu, že American Airlines mají i s leteckou společností American Eagle 85 500 zaměstnanců, o práci by přišlo přes 6 800 lidí.

Přepravní kapacity na vnitrostátních trasách chtějí American snížit o 11 až 12 procent. I s plány pro mezinárodní lety má být celkové omezení kapacit kolem osmi procent.

Firma nevydělává a bude hůř
AMR za první čtvrtletí vykázala ztrátu 328 milionů dolarů. Druhé čtvrtletí bude ještě horší, protože během něj nemohly nějakou dobu létat stroje MD-80 kvůli technickým prověrkám bezpečnosti. American kvůli nim zrušily přes 3 000 letů, což je připravilo o tržby několika desítek milionů dolarů.

Letecké společnosti zdražují letenky a zvyšují speciální palivové příplatky, aby se vyrovnaly s drahým palivem. Tato opatření přesto nepokrývají nárůst nákladů zcela a palivo, již na rekordních cenách, stále podražuje, napsala agentura AP.