Konec stávky v metru v New Yorku

Konec stávky v metru v New Yorku - První cestující procházejí turnikety ve stanici Times Square v newyorském metru po skončení třídenní stávky. (23. prosince 2005) | foto: Reuters

V New Yorku se opět rozjely autobusy i metro

  • 2
Po třídenní stávce hromadné dopravy se život v New Yorku vrací k normálu. Kolem půlnoci se rozjely autobusy i soupravy metra. Miliony lidí tak už budou moci nechat doma kola, kolečkové brusle či turistickou obuv.

"je mi jedno kam, chci prostě jet," svěřil se agentuře AP Robert Glenn z Brooklynu, když kolem půl jedné v noci nasedal do jedné ze souprav metra.

Odboráři a zástupci dopravního podniku se dohodli, že budou pokračovat v jednáních o platech, důchodech i systému zdravotního pojištění. Konkrétní návrhy zatím ale nezazněly, je proto možné, že by se stávka mohla opakovat.

První dopravní stávka v New Yorku po 25 letech způsobila podle zástupců města škody ve výši až miliardy dolarů. Z právního pohledu byla ovšem stávka nezákonná. Soudce už proto odborové organizaci vyměřil pokutu milion dolarů za každý den stávky.

Stávkujícím bude také zadržena částka odpovídající dvoudenní mzdě za každý den stávky.

,