Tatry po řádění vichřice

Tatry po řádění vichřice - Víkendová vichřice zlikvidovala téměř polovinu z centrální části tatranských lesů, které mají rozlohu 25 tisíc hektarů. (22. listopadu 2004) | foto: Miroslav Dibák, ČTK

Stát vrátil Tatrám 1,6 milionu z dárcovských SMS

  • 5
Stát vrátil nadaci Partnerství, která pořádala sbírku na Tatry postižené vichřicí, DPH z dárcovských esemesek. Takzvaných darovacích SMS (ve tvaru DMS TATRY) poslali Češi na přelomu roku celkem 303 876. Na kontě se tak jen z mobilních telefonů sešlo 8 253 340 korun.

Vrácením DPH na kontě přibude dalších 1 561 923 korun.

Podobně bude ministerstvo zahraničních věcí vracet peníze za vybranou daň z přidané hodnoty organizátorům humanitárních DMS sbírek pro jihovýchodní Asii.

"Jsem rád, že na ekologické projekty ve Vysokých Tatrách i na humanitární akce v jihovýchodní Asii půjdou i peníze, které původně skončily jako DPH ve státní pokladně," říká ministr životního prostředí Libor Ambrozek.

"Ale hlavně pevně věřím, že se v brzké době podaří najít systémové řešení tak, aby se DPH ze zaslaného daru formou DMS vůbec nevybírala," dodal.

O vrácení DPH rozhodla vláda na dubnovém zasedání. Kabinet tehdy uvolnil pro resort životního prostředí a ministerstvo zahraničních věcí peníze z rozpočtové rezervy. Vedle 1,6 milionu pro Tatry, šlo v případě pomoci Asii o dalších 9,2 milionu korun. - více ZDE