Diskuze

Zapomeňte na oteplování. Klíšťata pustila do hor zdravější příroda

Za populační explozi klíšťat a jejich šplhání do větších nadmořských výšek může globální oteplování, říkalo se. Není to pravda. Na "vině" je zdravější příroda, ve které se klíšťatům lépe daří, míní odborníci. Rostoucí populaci klíšťat neberou lidé příliš vážně, proti klíšťové encefalitidě se očkuje jen 18 % Čechů.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JC

chiptdm

21. 7. 2010 15:46
Kravy,kozy...

Pred 150 lety klistata nebyla, protoze se vsude pasly kravy, ktere kolem cest, lesnich cest spasly co se dalo.Tedy listy a zustala jen trava a porost ve kterem se klistatum nedarilo. Dnes kdyz je krava venku, tak je v ohrade, nebo nedejboze v kravine krmena kdo vi cim. Udelejte si odbornici vylet do zahranici... zacnete v Alpach, jedte na zakarpatskou ukrajinu, a do rumunska...  a pak hodnotte proc jsou vlastne klistata premnozena. Nase lesy jsou zarostle plevelem po podivnem prokaceni a tak si nase klistatka ziji dobre jako nasi politici a urednici u statnich lesu

0 0
možnosti
Z

Zedicus

15. 7. 2010 13:25
Nesmysl

To jak se vyjadřuje tzv. odborník je nesmysl. Každý organismus ma určité teplotní rozpětí, ve kterém může žít. Sám "odborník" říká, že klíšťatům nevyhovuje vysoká teplota a v těchto dnech parazitují spíše na hlodavcích pod zemí. Je tedy logické , že se jejich výskyt posune směrem do vyšších oblastí, kde jsou teploty blíže jejich optimu. Druhová skladba lesů se takovou závratnou rychlostí nemění, aby se rozšíření nějakého druhu měnilo kvůli tomu. V horských lesích pořád převažují smrkové monokultury a i kdyby je někdo vykácel a vysadil smíšený les, tak bude trvat 100-150 let než znovu vyroste.

0 0
možnosti
JN

DanGuz

15. 7. 2010 9:30
Fajn, počasí je v normě ... hmmmm ... tak proč

se stěhují "exotické" druhy hmyzu a flóry ze subtropického pásma do mírného?

... že bychom tu měli tak zdravou přírodu? :-))

0 0
možnosti
FH

Bouše

14. 7. 2010 13:54
"Rozkvět klíšťat..."

Jak může někdo o tak nebezpečných a "naničhodných" tvorech mluvit tak vzletně? 8-o :-P

0 0
možnosti
JK

Pan_Ptakopysk

14. 7. 2010 13:30
Funguje přirozená imunizace?

Docela by mě zajímalo, zda funguje "přirozené očkování", tedy zda ten, na kterého už se v minulosti přicuclo infikované klíště a přitom neonemocněl, může získat imunitu proti virovému zánětu mozku.

0 0
možnosti
FH

Bouše

14. 7. 2010 13:49
Re: Funguje přirozená imunizace?

Myslím si, že ano. Kdysi jsem v zaměstnání dokonce absolvoval jakési "testy imunity" vůči klíšťové encefalitidě, protožev našem regionu bylo největší ohnisko jejího výskytu. Většina z testovaných nepotřebovala očkování, protože měla vlastní obranné látky.   

0 0
možnosti
MB

kuttna

13. 7. 2010 12:36
Něco na této teorii nesedí.

Druhové složení lesů v horských oblastech je už přes 150 let stejné a zatím se na tom nich moc nemění - listnáčů nepřibývá, jen se o tom mluví. Proč tam klíšťata nebyla už koncem 19. století, kdy se ještě o překyselení nedá mluvit? A proč nebyla ani v těch několika oblastech, kde zůstaly listnaté lesy? Než vyrukují s nějakou teorií, měli by ji nejdříve pokud možno prověřit.

0 0
možnosti
JH

Hall9009

14. 7. 2010 10:44
Re: Něco na této teorii nesedí.

Koncem 18 stol. do tamního lesa možná občas zavítal nějaký zbloudilec, a pokud dostal klíště a umřel, nikdo se o tom nedověděl. To dnes, dnes se vše ihned rozmázne v tisku.

0 0
možnosti
FD

FastDriver

13. 7. 2010 10:46
jenže kolik to očkování stojí?

Dost lidí asi dnes obrací každou korunu a to očkování nestojí stovku. Ano, na jednu stranu někdo může říci, že lepší než mít pak komplikace. To ano, ale ty pak stejně zaplatí zdravotní pojištovny.

0 0
možnosti
RS

Vanguard

13. 7. 2010 10:56
Re: jenže kolik to očkování stojí?

Pojišťovny hradí očkování v podstatě úplně-pacient připlácí 120-180 korun, což je snad únosné pro každého.

0 0
možnosti
P

pitta

13. 7. 2010 10:23
Zase

propaganda na očkování????? To jsme tu měli, když "řádila?" Mexická chřipka. To bylo kolem haloo, a málokoho napadlo, že jde o uměle vyvolaný poplach. Podobné to bylo s ptačí chřipkou. Farmaceutické firmy najednou měli vakcíny /i když s vedlejšími účinky/. A jak rychle se vyskytla tak i rychle zmizela, což je v podobné věci zázrak, ne?

Horší je AIDS, kterého se už lidi přestali bát a kolik na to ročně zemře lidí? Nebo rakovina, či nehodovost na silnicích, utonutí a další. Těch pár lidí, co zemře na kousnutí klíštěte je minimum. Více se bojím "vrahů" na silnicích, ale proti tomu bohužel žádná vakcína neexistuje!!!!!!

Každý rok před létem se tímto straší obyvatelé, aby se nechali očkovat. Kdo na to má, klidně, ale většina lidí raději bude chodit řádně do lesa oblečená a klíště si nepřinese. Spíše lituji psy a další zvěř, pobíhající v lese či v trávě. Ti jsou jak magnet. Na ně by měli vymyslet nějakou neškodnou vakcínu a piště si, že si rád pejskaři zaplatí!!!!

0 0
možnosti
KM

kocour Mikeš

13. 7. 2010 12:13
Re: Zase

To by mě zajímalo, jak bys mluvil, kdybys tu encefalitidu dostal a byl postižen až do smrti. Nebo kdyby ti na ni zemřelo tvoje děcko.

0 0
možnosti
P

promocomp

13. 7. 2010 9:56
fakt sranda

;-D ;-D ;-D ;-D ;-D

0 0
možnosti
W

WorldWidePimpaku

13. 7. 2010 9:55
Na co zapomenout

Zapomeňte na to, že svět je tak jednoduchej, že určitou věc má na svědomí jedna jediná příčina.

A taky zapomeňte na to, že je možný ignorovat životní prostředí. I když je to v Česku zhusta rozšířený postoj a zrovna teď hodně letí.

0 0
možnosti