Čtyři horníci zemřeli, některým se po výbuchu podařilo vyjet na povrch. Ilustrační foto

Čtyři horníci zemřeli, některým se po výbuchu podařilo vyjet na povrch. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Výbuch metanu zabil v Polsku čtyři horníky, další bojují o život

Silný výbuch metanu otřásl v noci polským dolem Borynia na jihu země. Zemřeli čtyři horníci, dalších 23 lidí je zraněných. Do nemocnice bylo zatím převezeno 19 horníků, tři z nich jsou v kritickém stavu, informovala těžební společnost Jastrzebska Spolka Weglova, které důl patří.

Výbuch podle hornického úřadu nastal kolem 23:00 SELČ asi 900 metrů pod zemí, kde v té tobě pracovala třetí směna. Některým horníkům se podařilo po explozi vyjet na povrch.

Tři lidé zemřeli na místě, čtvrtý při transportu na povrch. Horníkům bylo 22, 35, 45 a 50 let. Starosta města Jastrebie Zdrój vyhlásil od dnešního do sobotního poledne v souvislosti s neštěstím v regionu smutek.

Zatím není jasné, co mohlo být příčinou výbuchu metanu. "Neměli jsme žádné signály, že by mohlo dojít k výbuchu. Příčiny objasní komise hornického úřadu," řekl ředitel dolu Jaroslaw Zagórowski. Případ bude vyšetřovat také prokuratura.

Odborníci se však na místo mohou vydat, až bude lokalita bezpečná. "Doufám, že v tomto případě byla na vině příroda, nikoliv člověk. Ale v současné chvíli je těžké něco dopředu říkat," uvedl specialista na hornictví Jerzy Markowski.

Událost je další tragickou nehodou v uhelných dolech, jejíž příčinou je metan. V polovině ledna takto zemřeli dva havíři. Za celý loňský rok zemřelo v polských dolech 15 horníků, nehod bylo podle hornického úřadu 2 500, z toho 18 těžkých.

Metan stál také za jedním z nejhorších neštěstí v polských dolech v posledních letech. Při jeho výbuchu před dvěma lety zemřelo v dole Halemba 23 lidí. - o důlním neštěstí čtěte zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video