Policisté v Los Angeles zastřelili černošského cyklistu, viděli u něj zbraň

  • 1080
Policisté v Los Angeles zastřelili v pondělí černošského cyklistu. Muže původně zastavili kvůli dopravnímu přestupku, jednoho z policistů udeřil. K incidentu došlo v době, kdy se po několika úmrtích a zraněních černochů při zásazích bezpečnostních sil ve Spojených státech znovu rozproudila debata o rasismu a policejním násilí.

Nejnovější obětí se stal 29letý Dijon Kizzee. „Když se zástupci šerifa v pondělí odpoledne snažili muže zastavit, protože na kole porušil pravidla silničního provozu, upustil kolo a dal se na útěk. Poté, co ho dopadli, muž jednoho z nich praštil do obličeje a na zem hodil balík oblečení, které nesl. Zástupci šerifa mezi oblečením spatřili zbraň a zahájili palbu,“ uvedl podle agentury AP Brandon Dean z šerifova úřadu.

Právník Benjamin Crump, který je známý tím, že zastupuje černošské oběti policejního násilí po celé zemi, prohlásil, že byl Kizzee zasažen více než dvaceti ranami do zad.

Po smrti Kizzeeho vyšli v pondělí večer znovu do ulic města demonstranti, rozhořčení násilnými policejními zákroky proti černochům. Protestní akce se v různých amerických městech konají prakticky denně od května, kdy při zatýkání v Minneapolisu zemřel černoch George Floyd. Aktivisté vyzvali k nezávislému vyšetření pondělního incidentu.

Agentura AP citovala 68letého místního obyvatele Arlandera Givense, který poukázal na to, že policie střílela na neozbrojeného člověka. „Kdyby se po zbrani natahoval a chtěl ji sebrat, bylo by to něco jiného. Zbraň ale ležela na zemi, tak proč stříleli?“ uvedl Givens v rozhovoru s listem The Times.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video