JJ

"Tak jsem slyšel, Karle, že jsi tomu pražákovi načechral betonovej pilíř!

TK

Né pilíř, celej most jsem mu zboural!!!

PW

P67e42t63r 32W54e22i94s98s

26. 3. 2024 8:45

"Ale máte tu nějaké srážky: vysušení, vylovení, odbahnění? Tomu nerozumím..." --- "To bude asi za ten most" :D :D

MB

Zajímalo by mě, kolik stojí povinné ručení na takovou loď.

JN

Vyjádření "všechny jízdní pruhy jsou uzavřené" je takové zvláštní

AN

no myslím že je jen tak hned neotevřou, pár let to bude trvat

TK

J74a32n 49Č61e57r45n12ý

26. 3. 2024 9:02

Konstrukce mostů jsou založeny na využívání a potlačování napětí. Jakmile je taková rovnováha porušena, projeví se to okamžitě a všude, protože tu konstrukci pak nedrží nikde nic.

IS

Posádka lodi vyslala SOS, že loď je neovladatelná jen malou chvíli před nehodou což umožnilo pracovníkům správy mostu zastavit částečně provoz. Díky obětavosti silničářů, kteří pracovali na mostě a kteří se zasloužili o zastavení aut před vjezdem na most bylo pravděpodobně zachráněno mnoho lidských životů. Pochybuji, že se tento most do konce roku opraví, není co opravovat. Byl dlouhý 1.6 miles, tedy 2.574km, čtyřproudový s hustou automobilovou dopravou a velmi důležitou spojkou s přístavem, dvacátým nevíce vytíženým v USA. Jen odstranění celé konstrukce, samozřejmě po vylovení všech aut a konteinerů bude trvat určitou dobu a za 9 měsíců ho znovu nepostaví, jak zde někdo podotkl, že se to do konce roku spraví.

V současné době je úplně zastaven provoz nejen kontejnerových lodí, ale i nákladních s LNG a s uhlím, obilím. Je také největším přístavem pro lodní přepravu aut v USA, kterým prochází více než 750 tisíc aut ročně a terminálem, který slouží obrovským Norwegian, Carnival and Royal Caribbean výletním lodím, odkud plují do Karibiku, Kanady a destinací v Atlantickém oceánu, celkem zde bylo loni odbaveno přes 444 tisíce výletníků.

Když byl v roce 2016 rozšířen panamský průplav nabyl baltimorský přístav ještě větší důležitosti, jelikož mohl přijímat obrovské nákladní lodě připlouvající z Asie. V současné době je v přístavu zablokováno na 40 lodí a člunů, včetně malých nákladních lodí.

V podstatě bude na delší dobu paralyzován celý přístav, který zaměstnává více než 37 tisíc lidí nejen v přístavu ale i přidružených službách. Samozřejmě ekonomické následky způsobené městu Baltimore a státu Delaware půjdou do obrovských částek v řádů desitek miliard dolarů, bude také záležet, jak dlouho bude trvat postavení nového mostu a omezení námořní dopravy. Přikládám trochu více informací.

https://www.foxbusiness.com/economy/baltimore-bridge-collapse-bring-trade-traffic-chaos

JC

Paní Ilono, klobouk dolů za Vaše znalosti. Ano, články o nabouraném sloupku, atd... jsou vtipné, ale takto věcně komentovat umí málokdo.

KJ

"rozvíjející se událost s hromadným neštěstím", snad ta nová generace AI bude překládat lépe.

JS

Nemyslím si. Na videu je zřetelně vidět, že asi dvě minuty před nárazem na lodi zhasla všechna světla. Patrně nějaký závažný výpadek, který možná znehybnil kormidlo. Následně se loď začne odchylovat od kursu. Ještě před nárazem je vidět, že se jim to podařilo zase nahodit a začali kurs rovnat, ale už se s tím nedalo nic dělat. Dost velká smůla, že se jim to stalo zrovna v tuhle chvíli. Doufejme, že se nikomu nic vážného nestalo.

MK

Během pár vteřin x miliard a roky prace vniveč