Tunisané vyšli do ulic kvůli zvýšení cen a daní. (9. ledna 2018)

Tunisané vyšli do ulic kvůli zvýšení cen a daní. (9. ledna 2018) | foto: Reuters

Letošní rok je poslední těžký, slibuje premiér protestujícím Tunisanům

  • 5
Tuniský premiér Júsuf Šáhid se v úterý snažil upokojit demonstranty, kteří o den dříve vyšli v desítce měst do ulic kvůli zvýšení cen a daní. Slíbil jim, že ekonomické strádání bude brzy u konce, informovala agentura Reuters. Opozice nicméně ohlásila další nepokoje, dokud vláda neupustí od rozpočtu na letošní rok. Protesty mají nejméně jednu oběť.

Protivládní demonstrace propukly v pondělí ve více než deseti městech. V Tiburbě, asi 40 kilometrů západně od metropole Tunisu, byl večer při střetech s bezpečnostními složkami zabit třiačtyřicetiletý muž. V hlavním městě i v Tiburbě policie použila proti demonstrantům slzný plyn.

Mluvčí ministerstva vnitra ale odmítl, že by muže zabili policisté, prý podlehl dýchacím potížím. Uvedl také, že 44 lidí bylo při protestech zatčeno za nošení nožů a jiných zbraní, demonstranti prý zapalovali vládní budovy a rabovali obchody. 

Premiér Šáhid uvedl, že demonstrace jsou přijatelné, násilí však nikoli. „Lidé musí pochopit, že situace je výjimečná a že jejich země má problémy. Věříme ale, že rok 2018 bude pro Tunisany posledním těžkým rokem,“ řekl šéf vlády.

Nicméně jeho slova příliš nezabrala, v úterý večer do ulic znovu vyšly stovky lidí.  V Tunisu dav večer začal rabovat obchodní dům Carrefour a policisté na lidi stříkali slzný plyn. V Tiburbě lidé policisty zasypali kamením.

Nevoli Tunisanů vyvolalo zejména rozhodnutí vlády zvýšit od 1. ledna ceny benzinu a jiných produktů a rovněž zvýšit daň z přidané hodnoty a některé další odvody. Šlo údajně o úsporná opatření dohodnutá se zahraničními věřiteli. Tuniská ekonomika má problémy od roku 2011, kdy vlna masivních protestů donutila k odstoupení autoritářského prezidenta Zína Abidína bin Alího.

Lidová fronta, což je hlavní opoziční strana v zemi, podle svých slov bude stupňovat protesty, dokud vláda nová opatření neodvolá. „Dnes máme setkání s opozičními stranami, abychom sladili naše kroky, ale v ulicích zůstaneme a intenzitu protestů budeme zvyšovat, dokud ty nespravedlivé finanční zákony nezmizí,“ řekl šéf Lidové fronty Hamma Hammamí.

Polovina mladých Tunisanů zvažuje emigraci, ukázala anketa mezi chudými

Agentura AFP uvedla, že v pondělí protestovali hlavně mladí Tunisané, a to s hesly jako „Chudoba a hlad vzrostly, ó utiskovaný občane!“ anebo „Lid chce konec finančního zákona“. Premiér Šáhid ale řekl, že země v pondělí nebyla svědkem protestů, „ale toho, jak lidé ničí, kradou a napadají Tunisany“.

Podle oficiálních zdrojů bylo při nočních střetech s demonstranty zraněno jedenáct příslušníků bezpečnostních složek. Ve městě Kaserín zasahovali slzným plynem, když desítky mladých demonstrantů zapálily pneumatiky a házeli na ně kameny.

V Tunisku je leden tradičním obdobím sociální mobilizace již od revoluce z roku 2011, která stála na počátku takzvaného arabského jara, poznamenala AFP. Premiér občanům vzkázal, že vláda je připravena vyslechnout jejich požadavky, ale každý, kdo chce manifestovat, to musí učinit pokojnou cestou.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video