V koncertní síni ve městě Krasnogorsk na západním okraji Moskvy se střílelo. Na...

V koncertní síni ve městě Krasnogorsk na západním okraji Moskvy se střílelo. Na místě jsou mrtví. (22. března 2024) | foto: AP

Za útokem v Moskvě je Putin, chce všeobecnou mobilizaci, soudí Kyjev

  • 201
Ukrajina nemá nic společného se střelbou v koncertní síni na okraji Moskvy, uvedla tamější prezidentská kancelář. Zároveň naznačila, že by mohlo jít o ruskou provokaci s cílem získat záminku pro všeobecnou mobilizaci.

Mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky označil útok za úmyslnou provokaci ruských zvláštních služeb. „Je to úmyslná provokace zvláštních služeb (ruského prezidenta Vladimira) Putina, před kterou mezinárodní společenství varovalo. Kremelský tyran tím začínal svou kariéru a stejnými zločiny proti vlastním občanům ji chce i ukončit,“ řekl mluvčí rozvědky Andrij Jusov listu Ukrajinska pravda

Učinil tak v narážce na spekulace, že ruská tajná služba stála v roce 1999 za atentáty v ruských městech, které byly poté připsané čečenským separatistům. Tyto útoky na počátku Putinova působení v čele státu posloužily jako záminka k rozpoutání druhé, pro Moskvu vítězné války v Čečensku. Putin stál v čele FSB od července 1998 do srpna roku 1999.

„Ukrajina rozhodně nemá nic společného se střelbou/výbuchy v Crocus City Hall v Moskevské oblasti v Rusku. Nedává to žádný smysl,“ napsal na sociální síti X Mychajlo Podoljak. Podle něj Ukrajinu ví, že válku s Ruskem může vyhrát jen na bojišti, nikoliv uchylováním se k teroristickým útokům. Zdůraznil, že Kyjev se k nim neuchyluje, na rozdíl od Moskvy.

Podoljak též podotkl, že před útokem v Krasnogorsku se objevovaly varování zahraničních ambasád v Moskvě před „možností takových krvavých excesů“. Americká ambasáda v Rusku na počátku měsíce varovala, že extremisté plánují útok v Moskvě. Stalo se tak poté, co FS uvedla, že zmařila útok militantního Islámského státu na moskevskou synagogu.

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

„Závěrem: není nejmenších pochyb o tom, že události na předměstí Moskvy přispějí k prudkému nárůstu vojenské propagandy, urychlené militarizaci, rozšířené mobilizaci a v konečném důsledku k rozšíření války. A také k ospravedlnění zjevných genocidních úderů proti civilnímu obyvatelstvu Ukrajiny,“ dodal Podoljak.

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý odmítl varování amerického velvyslanectví s tím, že jde o „zjevné vydírání. Bez důkazů obvinil Ukrajinu, že usiluje o provedení útoků uvnitř Ruska na místech, kde se shromažďuje velké množství lidí, připomíná list The New York Times.

Novinář investigativní skupiny Bellingcat Christo Grozev nezávislé ruské stanici Dožď řekl, že FSB krátce před útokem zatýkala členy teroristické skupiny Islámský stát. Dodal, že ruská vojenská rozvědka GRU rok trénovala afghánské bojovníky.

I podle něj však FSB mohla sama stát za útokem s cílem poskytnout důvod k všeobecné mobilizaci. Na závěry je podle něj ale příliš brzy.

„Samozřejmě, to rozhodně nejsme my,“ popřeli rovněž účast na útoku ruští povstalci, kteří postavili Putinovu režimu a útočí v současnosti v ruské Belgorodské a Kurské oblasti,


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video