mezinárodní vesmírná stanice ISS s nový modulem Harmony

mezinárodní vesmírná stanice ISS s nový modulem Harmony | foto: Reuters

Raketoplán Discovery zakotvil u ISS. Přivezl laboratoř a záchod

  • 15
Americký raketoplán Discovery úspěšně zakotvil u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Přivezl druhou část velké japonské laboratoře Kibo i součástky na opravu záchoda. U ISS zůstane devět dní.

Velitel Discovery Mark Kelly "zaparkoval" u ISS ve 20:03 středoevropského času. Raketoplán se tak nyní stejně jako vesmírná stanice vznáší 338 kilometrů nad zemí.

Před přistáním obkroužil Kelly s Discovery pomalý obrat kolem ISS. Technik Garrett Reisman přitom ze stanice fotil tepelné štíty na raketoplánu, aby astronauti ověřili, že stroj zvládne návrat do atmosféry.

Hlavní misí Discovery je právě instalace laboratoře Kibo. Chlouba japonského inženýrství stála miliardu dolarů. NASA si od ní slibuje výrazné rozšíření vědeckých kapacit ISS. - čtete více o misi raketoplánu Discovery

S raketoplánem poletí domů Garrett Reismann, který jeho příjezd ohlašoval na stanici zvonem, který si NASA do vesmírné stanice vypůjčila od amerických mariňáků. Reismana na ISS nahradí astronaut kanadského původu Greg Chamitoff.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video