Poškozený památník obětí extremisty Anderse Behringa Breivika v norském...

Poškozený památník obětí extremisty Anderse Behringa Breivika v norském Tonsbergu (22. 7. 2019) | foto: AP

V den výročí na památník Breivikových obětí někdo nasprejoval hákový kříž

  • 35
Norská policie zadržela dva muže podezřelé z toho, že nasprejovali na památník obětem teroristického útoku v Oslu a na ostrově Utoya hákový kříž. Norsko si v pondělí připomnělo osmé výročí atentátů, při kterých extremista Anders Behring Breivik zavraždil 77 lidí.

Památník, který vandalové poškodili, stojí ve městě Tönsberg, zhruba 70 kilometrů jižně od metropole Osla. Žulový blok je jedním ze skupiny pomníků, které obdržela ta norská města, z nichž pocházely oběti teroristických útoků z 22. července 2011.

Poškození památníku si obyvatelé Tönsbergu všimli brzy ráno, večer policie pak na Twitteru oznámila, že dopadla dva podezřelé ve věku kolem dvaceti let. 

„Je to hrozné,“ komentovala čin norská premiérka Erna Solbergová. Podle ní je těžké si představit, že by motiv činu nebyl politický.

Norové si v pondělí připomínali na řadě akcí výročí nejhoršího násilného činu od konce druhé světové války. Pravicový extremista Breivik 22. července 2011 zaútočil nejdříve ve vládní čtvrti v centru Osla, kde jím nastražená bomba zabila osm lidí.

Tím terorista odpoutal pozornost a v převlečení za policistu se vydal na ostrov Utoya, kde v té době bylo více než 500 mladých lidí, z nichž 69 během hodinu a půl trvajícího řádění zastřelil. Soud jej za to později poslal na 21 let do vězení. Trest může být opakovaně prodlužován až do jeho smrti.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video