Rusům spadl vrtulník do Oněžského jezera, našli ho padesát metrů pod ledem

  • 67
Vrtulník Mi-8 ruské záchranné služby se během cvičného letu zřítil do Oněžského jezera na severozápadě Ruska. Všichni tři členové posádky zahynuli. Trosky stroje se našly ve zhruba padesátimetrové hloubce, uvedly ruské úřady.

Na palubě vrtulníku byla zkušená posádka s tisíci nalétaných hodin, která se opakovaně podílela na pátrání a záchraně osob na vodních plochách. Pomáhali také při lesních požárech.

Posádka údajně letěla z Petrozavodsku do Vytěgry na opačném konci jezera, naposledy navázala kontakt v neděli v 17:04. Na jezeru se pravděpodobně pokusila nouzově přistát, led se však nejspíš pod strojem probořil. Těla tří lidí na palubě zatím nebyla nalezena.

„Vrak vrtulníku byl nalezen jedenáct kilometrů od břehu v hloubce 50 metrů. Do operace bylo zapojeno více než 140 specialistů a 33 kusů techniky, včetně potápěčů a dálkově ovládané ponorky Falcon,“ uvedlo ruské ministerstvo pro mimořádné situace na Telegramu.

Mi-8 je víceúčelový dvoumotorový vrtulník vyvinutý v šedesátých letech v SSSR. Jedná se o jeden z nejrozšířenějších vrtulníků na světě, vyrábí se dodnes. Sloužil nebo slouží zhruba v padesáti státech celého světa včetně České republiky pro vojenské i civilní účely. Posádku obvykle tvoří dva až tři lidi.

Loni v srpnu zahynuli tři lidé při havárii vrtulníku Mi-8 nedaleko Čeljabinsku. Stroj patřil leteckému oddílu FSB. Letos v lednu si jednoho mrtvého vyžádala havárie vojenského Mi-8, který se zřítil na okraji kyrgyzského hlavního města Biškeku.

V Rusku se v poslední době letecké nehody i incidenty množí. Loni od 1. do 24. prosince se nenašel ve statistice ani jediný den, který by se obešel bez nehody, nouzového přistání nebo přerušení vzletu kvůli technickým problémům, vypočítala dříve stanice Rádio Svobodná Evropa.

Oněžské jezero

Oněžské jezero

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politika odvezli do nemocnice.

Video