Japonská sopka Usu znovu explodovala

- Japonská sopka Usu v sobotu v ranních hodinách začala podruhé během dvou dnů chrlit ze svého vulkánu prach, kameny, páru a oblaka dýmu. Podle expertů alespoň prozatím větší nebezpečí nehrozí. Sopka se nachází v severní části ostrova Hokkaido a poprvé zahrozila v pátek. Druhá exploze byla silnější a doprovázelo ji chvění země v okolních vesnicích. "Všechny nás to probudilo a pak už jsme nemohly usnout. Velice nás to vyděsilo," řekla 46-letá žena v domácnosti Keiko Sasayová.
Další fotografie naleznete zde.

Po celý den stoupala ze sopky oblaka bílé páry a později odpoledne se zformovalo zhruba osm kráterů.

Přes 5000 evakuovaných osob z nedaleké vesnice je provizorně ubytováno v budově školy, gymnázia a dalších budovách. Schovávají se zde v obavách před dalšími výbuchy sopky, která by mohla zničit jejich obydlí, obchody a továrny.

Podle profesora Hiromu Okady z Hokkaiddské univerzity je nezvyklé, že se krátery vytvořily po straně hory a ne na jejím vrcholku. Erupce byly podle jeho názoru až dosud pouhými úniky páry, která vznikla zahřátím podzemní vody vřícím magmatem.

"Jestli bude všechno pokračovat jako doposud, bude situace velmi podobná erupci z roku 1910," řekl Okada. Tehdy vzniklo 45 kráterů chrlících páru, ale po třech měsících se sopka uklidnila.

Expert se spíše obává opakování situace z roku 1977, kdy hora Usu vyvrhovala lávu, horké plyny a kamení z vulkánu na vrcholku. Sopka tehdy vážně ohrožovala okolní lázeňskou oblast.

Zatím nejsou žádní zranění, místní úřady a odborníci nabádají obyvatele, aby se nezdržovali v okolí vulkánu, který může svou aktivitu nepředvídatelně a prudce zvýšit.

Dým a pára stoupají ze dvou kráterů sopky Usu 1.4.2000

Seiko Hanoka (77), evakuovaná kvůli erupcím sopky Usu, sedí s rodinou ve škole - evakuačním centru v Sobetsu 1.4.2000

Japonská sopka Usu vyvrhuje černý dým, kameny a popel; sopka se nachází v oblasti horkých pramenů okresu města Toyako (31.3.2000)

Jednotky japonské domobrany sledují žurnalisty natáčející a fotící erupci sopky Usu


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video