radioaktivita, uran, polonium, jaderná, záření

radioaktivita, uran, polonium, jaderná, záření | foto: Profimedia.cz

Írán může vyrobit jadernou bombu, tvrdí USA

  • 104
Podle Spojených států má Írán dostatek nukleárního materiálu na výrobu jaderné bomby. Prohlášení šéfa sboru náčelníků amerických ozbrojených sil Mikea Mullena citovala agentura Reuters.

"Opravdu tomu věříme," odpověděl Mullen v televizi CNN na dotaz, zda má Írán dostatek štěpného materiálu na výrobu jaderné zbraně.

"A Írán mající jadernou zbraň, a tomu věřím již dlouho, je velmi, velmi špatné východisko pro region i celý svět," řekl Mullen.

Zpráva vydaná Mezinárodní organizací pro jadernou energii před dvěma týdny, která konstatuje, že Írán vybudoval jaderný potenciál, zvýšila obavy mezi západními vládami, že Teherán o jednu třetinu podhodnotil množství uranu, který se mu podařilo obohatit.

Právě obohacený uran může být použit pro jadernou bombu.

Spojené státy podezřívají Írán, že chce svůj jaderný program využít pro výrobu jaderné zbraně. Teherán ale tvrdí, že slouží pouze mírovým účelům a výrobě elektrické energie.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video