Jedno z nejznámějších pohřebišť světa Údolí králů

Jedno z nejznámějších pohřebišť světa Údolí králů | foto: Profimedia.cz

Egypt hlásí objev zřejmě nedotčené hrobky

  • 10
Americký tým archeologů našel v egyptském Údolí králů s největší pravděpodobností neporušený hrob a v něm asi šest mumií. Je to první nález od otevření zcela nepoškozené hrobky faraona Tutanchamona ve stejné oblasti z roku 1922.

O nálezu informovala agenturu Reuters nejmenovaná členka týmu odborníků.

Hrob obsahuje pět až šest mumií v nedotčených sarkofázích z pozdní osmnácté dynastie. To bylo také období, kdy vládl Tutanchamon. Archeologové je ale zatím přesně neidentifikovali kvůli nedostatku času nebo problémům s přístupem dovnitř.

"Archeologové se nedostali ještě zcela dovnitř. Hrobka je velmi malá a stísněná. Ale je z pozdní 18. dynastie," potvrdila archeoložka.

Zmíněná dynastie vládla v letech 1567 až 1320 před naším letopočtem. Tehdy dosahovala moc egyptské Nové říše svého vrcholu. Jihoegyptské Údolí králů obsahuje hrobky většiny faraonů z té doby. Podle odborníků ale nově nalezené mumie nemusí být královské.

"V údolí je mnoho hrobek, které nejsou královské, což ale neznamená, že i ta naše je taková," řekla členka týmu, která si nepřála uveřejnění svého jména. Oficiální prezentace pro média totiž proběhne na místě v pátek.

Egyptská Nejvyšší rada pro starožitnosti prohlásila, že hrobku objevil tým badatelů Memphiské státní univerzity.

Úřad uvádí, že pět sarkofágů je vyřezaných do tvaru lidského těla. Jsou vyzdobené barevnými pohřebními maskami a obsahují také velké množství skladovacích nádob. "Z neznámého důvodu došlo k pohřbu rychle a do malých prostor," dodává úřad.

Objev archeologů leží pět kilometrů od hrobky Tutanchamona. Hrob byl pokrytý sutinami chatrčí dělníků z pozdějšího období vlády devatenácté dynastie, tedy přes sto let po zapečetění hrobky.

Zatím poslední objev nepoškozené hrobky v Údolí králů se uskutečnil před osmdesáti lety, kdy Brit Howard Carter vstoupil do pohřební komory faraona Tutanchamona. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video