Cyklon poničil i bývalé barmské hlavní město Rangún. | foto: Democratic Voice of Burma, Reuters

Cyklon zabil v Barmě stovky lidí, pobořil celá města

  • 8
Cyklon Nargis připravil v Barmě o život nejméně 351 lidí a desetitisíce jich připravil o střechu nad hlavou. Živel včera v některých městech pobořil až tři čtvrtiny domů. Vládnoucí vojenská junta dnes v pěti oblastech včetně bývalé metropole Rangúnu vyhlásila mimořádný stav.

Nargis přinesl vítr o rychlosti 190 kilometrů v hodině. Největší škody napáchal kolem delty veletoku Iravadi, kde leží i Rangún. Podle barmských médií živel téměř srovnal se zemí města Laputta a Kyaik, kde zůstala stát zhruba čtvrtina domů.

Jako první pocítili sílu cyklonu na ostrově Haing Gyi v Andamanském moři. Jen tady podle státní televize zničil na dvacet tisíc domů a připravil o příbytek devadesát tisíc lidí. Vláda sídlící v novém hlavním městě Nepjitu potvrdila, že obětí jsou stovky. Jejich počet postupně stoupá, jak docházejí informace z odříznutých měst a vesnic na pobřeží.

Cyklon v Barmě strhával střechy, vyvracel stromy, převracel auta. Ulice pokryly sutiny z pobořených budov.

Cyklon strhával střechy, vyvracel stromy, převracel auta. Ulice pokryly sutiny z pobořených budov, byly přerušeny dodávky vody a elektřiny i telefonické a internetové spojení. V rangúnském přístavu se potopily čtyři lodě, letiště v pětimilionovém městě nepřijímá.

"Je to úplně jako válečná zóna. Stromy leží napříč ulicemi. Nemocnice jsou poničené. Nedostává se čisté vody," popsal agentuře Reuters diplomat z Rangúnu. "Připomnělo mi to řádění hurikánu Katrina ve Spojených státech," přidal svůj dojem bývalý vládní úředník.

Už dnes jsou v postižené oblasti potraviny k mání za dvojnásobnou cenu než předevčírem. Na dračku šly také svíčky. Není jisté, kdy se podaří opravit poničené vedení.

Cyklon v Barmě strhával střechy, vyvracel stromy, převracel auta. Ulice pokryly sutiny z pobořených budov.

Obnovu bude komplikovat skutečnost, že Barma patří mezi nejchudší asijské země. Vládnoucí vojenská junta navíc omezuje pohyb humanitárních pracovníků. Podle expertů OSN potrvá dny, než se podaří zjistit skutečný rozsah katastrofy.

Cyklon Nagis nyní míří směrem na severovýchod k severnímu Thajsku, kam už přinesl prudký déšť.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video