Žena s dítětem před vchodem do nemocnice Countess of Chester Hospital ve městě Chester v Anglii. | foto: Reuters

Británie řeší případ osmi mrtvých nemluvňat, žena vraždila v nemocnici

  • 8
V Británii byla zadržena žena podezřelá z osmi vražd novorozenců v nemocnici ve městě Chester na severozápadě Anglie. Je také obviněna z pokusu o vraždu dalších šesti dětí. Byla zatčena na základě vyšetřování, které se týkalo 17 případů úmrtí a dalších 15 kolapsů bez smrtelných následků.

Policie neposkytla informace o tom, jestli je zadržená žena lékařka, zdravotní sestra nebo zda patřila k ostatnímu personálu nemocnice. Vyšetřovatel Paul Hughes prohlásil, že se jedná o velký krok kupředu ve vyšetřování, které stále pokračuje. Identitu zadržené policie nezveřejnila. 

„Je to velmi složité a velmi citlivé vyšetřování a, jak jistě pochopíte, potřebujeme mít jistotu, že děláme vše pro to, abychom podrobně vyšetřili, co k těm úmrtím a kolapsům novorozenců vedlo,“ uvedl v prohlášení kriminalista Hughes. 

Policie se začala případem zabývat v květnu 2017 poté, co začalo docházet k neobvykle vysokému množství úmrtí novorozenců v místní nemocnici. 

Původně se zabývala patnácti případy úmrtí a šesti kolapsů novorozenců, nyní se vyšetřování zabývá celkem sedmnácti případy úmrtí a patnácti kolapsů novorozenců mezi březnem 2015 a červencem 2016. 

Chesterská nemocnice ujistila, že „Nebylo pro nás snadné požádat policii, aby to prošetřila, ale musíme učinit všechno pro to, abychom se dozvěděli, co se tu stalo,“ prohlásil Ian Harvey z vedení nemocnice.vyšetřování podporuje a vyjádřila přesvědčení, že porodnice může bezpečně pokračovat ve své činnosti. Péči nyní poskytuje od 32. týdne těhotenství. Toto omezení bylo předloni zavedeno poté, co byla zaznamenána neobvykle vysoká úmrtnost u předčasně narozených dětí.

Policie plně informuje rodiče zavražděných dětí o průběhu vyšetřování a poskytuje jim odbornou péči. 

„Toto je velmi obtížná doba pro všechny zasažené rodiny a je důležité pamatovat na to, že je zde mnoho truchlících pozůstalých, kteří hledají odpověď na to, co se stalo jejich dětem,“ stojí v policejním prohlášení.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video