Konference pro odborníky z oblasti rádia, podcastingu a výroby audio obsahu...

Konference pro odborníky z oblasti rádia, podcastingu a výroby audio obsahu Radiodays Europe 2023 se uskuteční v Praze | foto: Český rozhlas

Praha bude v březnu hostit evropskou rozhlasovou konferenci Radiodays Europe

  • 0
Praha bude příští rok hostit největší celoevropskou konferenci pro odborníky z oblasti rádia, podcastingu a výroby audio obsahu Radiodays Europe 2023. Hlavním spoluorganizátorem akce, která se uskuteční v březnu, bude Český rozhlas.

„Pro rok 2023 jsme vybrali Českou republiku a Prahu jako hostitelské město, jelikož má velmi zajímavý a pulzující rádiový trh. Navíc, příští rok Český rozhlas oslavuje sté výročí od oficiálního zahájení rozhlasového vysílání a to je výborná příležitost představit český audio průmysl zbytku Evropy,“ uvedl výkonný ředitel Radiodays Europe Peter Niegel.

Mezi tradiční účastníky konference patří zástupci médií veřejné služby, komerčních rádií i nezávislí tvůrci audio obsahu z celého světa.

„Český rozhlas, respektive jeho předchůdce Radiojournal byl po BBC teprve druhou vysílací společností, která začala v Evropě oficiálně vysílat na rozhlasových vlnách a jsme rádi, že si organizátoři Radiodays Europe vybrali Prahu i s ohledem na význam tohoto výročí. Zároveň jde o ocenění velmi aktivního přístupu Českého rozhlasu v posledních letech v rámci Evropské vysílací unie (EBU) a obecně v rámci evropského prostoru,“ doplnil generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Konference Radiodays Europe (RDE) se zrodila v roce 2010 jako reakce na potřeby evropského rozhlasového průmyslu, veřejného i soukromého, setkávat se a diskutovat o nových mediálních výzvách. Cílem konference, která každoročně oslovuje více než 1600 účastníků z 62 zemí, je sdílet inspirace, inovace a rozvíjet spolupráci v rozhlasovém a audio průmyslu a podpořit vývoj programů a dobrou rozhlasovou žurnalistiku.

První konference Radiodays Europe se uskutečnila v Kodani a v průběhu let ji hostila řada velkých evropských měst, například Barcelona, Berlín, Paříž, Amsterdam, Vídeň nebo Lisabon. Praha je prvním městem z regionu střední a východní Evropy, která uvítá účastníky této konference.

Hlavním organizátorem konference je nezisková organizace Sdružení Radiodays Europe, která byla založena skandinávskými veřejnoprávními vysílacími společnostmi Sveriges Radio, dánskou vysílací společností DR, NRK Radio a finským YLE.


Video