Vítězný snímek - Mobilní Indie

Vítězný snímek - Mobilní Indie | foto: Petr Kleiner

V cestovatelské soutěži Hanzelky a Zikmunda zvítězil snímek z Indie

  • 2
Třetí ročník fotografické části cestovatelské soutěže Hanzelky a Zikmunda zná vítěze. Porotu nejvíce zaujal snímek Petra Kleinera s názvem Mobilní Indie. O prvenství se utkalo pět nominovaných snímků z celkem pětiset zaslaných fotografií. Slavnostní vyhlášení se konalo online na zámku v Dobříši.

Vítěze vybrala odborná porota ve složení: Veronika Souralová – ředitelka Czech Photo a předsedkyně poroty, Petr Brukner – fotograf a herec Divadla Járy Cimrmana, Jan Rybář – fotograf, Tomáš Tureček – šéfredaktor National Geoghaphic, Pavel Schreiber – ředitel CEWE.

„Letošní ročník soutěže byl ovlivněn pandemií koronaviru a tudíž jsme předpokládali, že budou převažovat snímky z „domácího cestování“ po Česku. Byli jsme však mile překvapeni množstvím zahraničních témat. Prostě když cestovatel chce, tak to jde…,“ uvedla předsedkyně poroty Veronika Souralová.

Dodala, že vybírat ocenění ze stovek fotografií není nikdy snadné a všechny nominované snímky by bylo možné považovat za vítěze.

„Soutěž však potřebuje vítěze jednoho – tím se po dlouhých diskuzích poroty stal snímek Petra Kleinera s názvem Mobilní Indie. Výjev s jednoduchou kompozicí na první pohled připomíná středověký obraz postav se zbožnými výrazy. Další pohled odhalí množství detailů, rozdílný styl oblečení jednotlivých aktérů, a hlavně mobilní telefony, které vládnou současnému světu napříč všemi kulturami. Máte nutkání se k fotografii stále vracet a přemýšlet o jejím významu,“ vysvětlila výběr poroty její předsedkyně.

Mezi nominovanými byl i snímek Zdeňka Dvořáka Ze Země na Měsíc, který zobrazuje uměleckou instalaci nafukovacích modelů Země a Měsíce v Brně na Kraví hoře nebo snímkem Ohnivý muž z Ugandy Jany Kupčákové o muži z domorodého kmene Batwa, jak tradičním způsobem rozdělává oheň. 

Do užšího výběru se dostala i fotografie s názvem Skákači, která pochází z Bangladéše a jejím autorem je Josef Bosák.  Dále získala nominaci Lucie Mojžíšová za snímek Pes a siamská dvojčata z pobřeží Holandska.

Slavnostní vyhlášení výsledků se konalo v Zrcadlovém sále na zámku v Dobříši ve čtvrtek 22. dubna. Právě tam po návratu z cesty do Afriky a Jižní a střední Ameriky psali Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund své knihy.

Během přímého přenosu na stanici Český rozhlas - Radiožurnál pak byly vyhlášeny další kategorie: nejvíce půjčovaný cestopis, nejlepší cestopis a nejlepší rozhlasová reportáž.


Video