Řadu míst v Česku zahalil smog, lidé v Praze by měli přednostně jezdit MHD

  • 113
Meteorologové vyhlásili ve většině krajů Česka smogovou situaci. Důvodem je vysoká koncentrace polétavého prachu v ovzduší. Výstraha platí například v Olomouckém, Moravskoslezském, Jihomoravském kraji či v Praze. Na Třinecku v Královehradeckém a Pardubickém kraji platí i regulace.

Ve Zlínském kraji je nejhorší situace na Vsetínsku. Špatně se dýchá také lidem v Uherském Hradišti a ve Zlíně. Dvojnásobně překročen limit polétavého prachu hlásí i Otrokovice. O něco lepší je situace v Těšnovicích u Kroměříže.

Meteorologové vyhlásili smogovou situaci i na celém území Moravskoslezského kraje. Na Třinecku je navíc vyhlášena regulace, některé podniky tak musí omezit výrobu.

Výstraha se týká i Ústeckého kraje, například v Ústí nad Labem dosahuje hodinová koncentrace prachu 170 mikrogramů na metr krychlový.

Špatné podmínky jsou v celém Středočeském, Olomouckémči Plzeňském kraji.

Regulaci meteorologové odpoledne vyhlásili také v Pardubickém a Královéhradeckém kraji.

Ráno meteorologové vyhlásili smogovou situaci pro Brno, odpoledne ji rozšířili na celý Jihomoravský kraj. Stav zde platí do odvolání. V Brně je aktuálně nejhorší situace na Zvonařce, kde meteorologové naměřili v 11:00 denní koncentraci polétavého prachu 121,7 mikrogramu na metr krychlový. Situace je zhoršená například i v Tuřanech, kde ve stejnou dobu naměřili 111,4 mikrogramu.

„Vyhlášení smogové situace je upozornění, že koncentrace poletavého prachu dlouhodoběji překračuje určité hranice. Aby lidé věděli, že ovzduší není úplně v pořádku, a ti, co jsou na to citliví, se zbytečně nepřepínali, nesportovali a podobně. A aby třeba i paní učitelky z mateřských škol nechodily s dětmi zbytečně ven,“ řekl ČTK Robert Skeřil z brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

I v Plzeňském kraji hrozí regulace. „Smogová situace je vyhlašována pro celý kraj, i když hlavní měřicí stanice jsou vesměs v Plzni. Platí do odvolání, protože vyhlídky na zlepšení momentálně nejsou,“ uvedl Ivo Bohmann z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Pokud by koncentrace překročila 150 mikrogramů, tak by se vyhlašovala regulace.

Velmi mrazivé ráno v Česku

Na 21 měřících stanicích ČHMÚ byla ráno naměřena minimální teplota -20 stupňů Celsia a méně.

Nejchladněji (-28,5 stupňů) bylo v šumavských Volarech, uvedl Petr Dvořák z ČHMÚ. Velmi studené počasí bude zřejmě celý zbytek ledna.

Meteorologové doporučují omezit pobyt venku a zdržet se fyzické námahy. „Doporučení platí zejména pro osoby s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starším lidem a malým dětem,“ říká ČHMÚ. Obdobně doporučují omezit jízdu auty se spalovacími motory.

Smogová situace pro Prahu byla vyhlášena před čtvrteční půlnocí.

„Upozorňujeme, že v blízké době je možnost vyhlášení regulace,“ sdělili meteorologové.

Při regulaci musí omezit výrobu některé podniky, například teplárny. Magistrát doporučil řidičům, aby pokud možno nevyjížděli a k dopravě přednostně využívali městskou hromadnou dopravu.

Smogová situace je vyhlašována, pokud alespoň na polovině stanic překročil dvanáctihodinový průměr hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na 24 hodin není předpokládán jeho pokles.

Smog potrápil Prahu už v listopadu loňského roku:

6. listopadu 2015

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video