Diskuze

Rodiče se zadlužují kvůli školním potřebám, začátek roku vyjde na tisíce

Začátek školního roku přijde rodiny s dětmi až na desítky tisíc korun. Mnoho jich na to ovšem nemá. V řadě rodin přitom není otázkou, zda dítěti dopřát jeden nebo dva kroužky, ale jak zaplatit základní potřeby, které se na začátku školního roku nahromadí.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

J34a24n 35K65a96z30d86a

2. 9. 2019 11:53

Jako svádět svoji neschopnost na "sociální vyloučení" je hitem dnešní doby. Již naše babičky si střádaly do obálek na budoucí výdaje.

Pokud někdo není gramotný natolik, aby si spočítal, že s nástupem dítěte do školy budou také nějaké výdaje a nezačal na to spořit už s dostatečným předstihem, tak by se měl vrátit do základní školy.

Argumentace matkami samoživitelkami je už také obehraná - neříkám, že si za to mohou všechny, ale velké procento tomu jde naproti, když rozhodí nohy a nemyslí na následky.

Ono manželství není jen ten papír - dva lidé si tím vyjadřují vzájemnou lásku, úctu a slib, že spolu budou v dobrém i ve zlém. A že první rok dítěte je náročný, to ví každý rodič. To teprve prověří pevnost vztahu a charakter jednotlivých partnerů.

Pokud nemají dost odvahy říct si ANO (ať už před úřadem, nebo před Bohem), tak to o lecčems svědčí, ale bohužel to má i své následky, které by ale neměly být házeny na stát, potažmo ostatní daňové poplatníky.

1 0
možnosti
LP

Nechci tady moralizovat, ale kolik lidí z těch, kteří si musí půjčit, má nějaký neduh - kouření, pití, automaty apod. Já vím, že ne všichni a že lidí bude bez těch neduhů dost. Ale ze svého okolí neznám jediný případ, kdy by někdo měl nouzi o peníze a zároveň nepil či nekouřil. Na cigára a na flašku prostě musí být, i kdyby děcka měla chcípnout hlady. Takhle jedna nádhera dluží známému 20 tisíc. Marloboro u huby neustále. Flaška vína co několik dní. Ale na vracení není, protože málo vydělává a je chudák, žejo... Ten známý ji teda nežaloval, protože by to pro ni znamenalo jistou cestu do insolvence. Ale mě fascinuje lehkost a samozřejmost, s jakou ona nejprve rozhází všechny peníze, pak všude naříká, že má málo a očekává, že ji všichni politují a budou shovívaví. Podobných případů znám několik. Lidé v exekuci by snad měli mít zákaz kouření, pití a hraní automatů pod hrozbou umístění do léčebny a odvykačky.

3 0
možnosti
PB

P66e71t60r 70B73u69r39i21a96n

28. 8. 2019 23:55

Nejdříve musí překonat jejich nedůvěru k instituci školy.

;-D;-D;-D

0 0
možnosti
PB

Hned poté, co jejich otec překoná nedůvěru v zaměstnavatele...

1 0
možnosti
PF

Taky nevím, kde ty sumy berou. Spousta věcí je zbytných a pokud prostě rodiče nemají na drahé kroužky, nemůžou na ně děti posílat. My máme druhačku, loni byl největším výdajem školní batoh a penál, jinak to byly spíš drobnosti. Kroužky má zatím v družině zadarmo, jednou nějaké platit budeme, ale rozhodně jich nebude mít deset týdně. A 550 Kč měsíčně za obědy neřeším vůbec, to je samozřejmé, doma by se levněji nenajedla. Je mi jasné, že čím bude starší, tím budou výdaje vyšší, ale holt dítě jsme si pořídili s tím, že ho budeme živit.

6 0
možnosti
FM

Vzpominam si, zadne kufriky jsme nepotrebovali. Nejakou aktovku ano, ale ne za 1000-8000 Kc jak jsem slysel v TV. Zadne krouzky nebyly, na obedy jsme chodili domu. V osmicce byl modelarsky krouzek. Nekdy nam varili plevku z voskovanych krabic od UNRA, davali nam rybi tuk(1948) a pan farar Bouza nas bil rakoskou na otevrenou dlan. To je vsak jiz davno 1948-1956. Jak to bylo jednoduche?!

0 0
možnosti
SN

No. Loni mě to vyšlo okolo 13000 - 15000 Kč na dítě. Neuvěřitelné? Taky jsem si myslela. Tak jsem si to sečetla.

1000 roční jízdenka, 1500 v září na dvoje obědy (září plus předplatit říjen, pak jsem už platila měsíčně), okolo 1500 na dítě velký nákup v papírnictví papírnictví, okolo 1000 adaptační pobyt (pravda, ten nebyl u všech dětí), okolo 2000 aktovka a pouzdro (taky ne u všech), okolo 3000 kroužky na první pololetí, okolo 2000 - 3000 podzimní závody (případně soustředění), okolo 2000 - 3000 schlastla v průbehu září škola (jazykové učebnice, třídní fond, nějaké další peníze do školy, plus u starších dětí už všechny učebnice, víte kolik stojí třeba maturitní přehled biologie???).

Děti mám tři, musím říct, že účet dostal fakt pořádně zabrat. :-/ Jako, dalo by se omezit, ale děti vážně nemají žádné nadstandarní zájmy. Všimněte si, že jsem nezapočítala žádné oblečení (a kupovaly se nové sálovky, přezůvky, boty, samozřejmě i nové oblečení...)

A ani jsem nemrkla. Letos nás ten průvan čeká znovu. Navíc máme taneční, zas odpadl adapťák. Ovšem aktovka (studentský batoh) nás opět zdraví.

0 0
možnosti
SN

Napadl mě ještě zahraniční školní zájezd jednoho z dětí nebo rovnátka druhého dítěte. Oboje jsem platila úpřed pár dny. 20k a ani jsem nemrkla. Ale to je už opravdu mimořádný výdaj, ne zářijové pravidlo.

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
5 0
možnosti
KS

Milí rodiče se měli lépe učit.

1 0
možnosti
VF

Výtvarný kufřík třeťáka za 1000? Co tam proboha mají? My měli tempery, vodovky a pár štětců. Papíry jsme dostali ve škole8-o

1 0
možnosti
JL

Kde takové částky vzali?!8-o Kluk jde do 6.třídy - nový batoh nechtěl, že mu stačí ještě ten loňský, jinak nový penál, desky, pera, tužky, fixy a věci na výtvarku jsme pořídili za cca 650 Kč. (Jasně, nechtěl penál z "opičárnama" nebo co je zrovna "cool", ale vzal si jednobarevný, který se mu zamlouval, fixy ne za stovku, když ty za dvacku mu udělají službu - než je ztratí tak jako tak...). Pak základní věci do školy (ubrousky, kapesníky, šťávu... to je do 100 Kč). Tělocvik má vždy to, co "vyřadí" z tréninkových věcí. No a kroužky? Chodí na jeden = 300 Kč měsíčně. Platit měsíčně, pololetně nebo ročně. Takže září jsme tam lehce nad 1000 Kč a ne za 20 tisíc..

6 0
možnosti