ilustrační snímek | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Meteorologové varují před vedrem, závěr prázdnin doprovodí i bouřky

  • 27
Poslední prázdninový víkend bude horký a s přívalovými dešti. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal varování, které se vztahuje na většinu našeho území. Nejvyšší teploty mohou v neděli dosáhnout až 33 stupňů Celsia. Nejtepleji bude na jihu Moravy a v Polabí.

Děti si finále prázdnin o víkendu užijí s počasím jako na houpačce. Teplé počasí a tropické teploty budou ojediněle doprovázet i silné bouřky, které mohou mít úhrny kolem 40 mm, Pak bude následovat ochlazení i o víc než deset stupňů a místy trvalejší déšť. 

„O víkendu k nám bude vrcholit příliv teplého vzduchu od jihu až jihozápadu, v neděli během dne začne počasí u nás ovlivňovat od západu studená fronta. Nejvyšší teploty budou v sobotu většinou mezi 28 a 32 stupni Celsia, v neděli vystoupají až 33 stupňů,“ předpovídají meteorologové. 

I přes horké počasí v sobotu nepadl žádný teplotní rekord, maxima pro 31. srpen si udržel mimořádně teplý rok 2015. Nejtepleji bylo v pražských Komořanech, kde naměřili 32,8 stupně Celsia. V České Lípě a Strážnici bylo o desetinu méně. Hranici 32 stupňů překonaly také stranice Dobřichovice, Štítná nad Vláří či Doksany.

„Zajímavostí je, že každá z těchto stanic je v jiném kraji. Takže se nedá jednoznačně říct, v jakém regionu dnes bylo nejtepleji,“ řekl Martin Tomáš z ČHMÚ. Očekává, že ani v neděli maximální teploty nepřekonají dosavadní rekordy z roku 2015, byť teploty budou atakovat 33 stupňů.

Bouřky se objeví hlavně v neděli odpoledne a večer v Čechách, na Moravě a ve Slezsku v neděli večer a v noci na pondělí. První školní den tak dětem proprší, silné bouřky budou totiž postupně přecházet do trvalejších srážek ve východní polovině území. 

Vedro vystřídají bouřky a pád teplot o několik stupňů

Výstraha ČHMÚ pro vysoké teploty platí od sobotního poledne až do nedělního večera pro Prahu, Středočeský, Ústecký, Liberecký, Jihomoravský a Zlínský kraj. V neděli dopoledne se k tomu přidá i výstraha před bouřkami, kdy by přívalové deště mohly rozvodnit menší potoky a říčky. Voda by tak mohla natéct do sklepů, podchodů, podjezdů a dalších míst. 

V nárazech může podle meteorologů silný vítr také lámat větve stromů a místy se mohou objevit i kroupy a blesky. Výstraha před bouřkami platí až do půlnoci z neděle na pondělí, na jihu Moravy až do pondělního rána. 

Podívejte se i na naše další nekonečné přenosy

Sledovat na iDNES.tv
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video