Kde sebral tak malý chlapec na drogu peníze, není jisté.

Kde sebral tak malý chlapec na drogu peníze, není jisté. | foto: Profimedia.cz

MF DNES: Třináctiletý školák byl závislý na kokainu

  • 115
Když se ve čtvrtek ředitelka základní školy v pražské Bílé ulici Maja Bihelerová tu zprávu od MF DNES dozvěděla, zatrnulo jí. Potvrdily se její obavy: Florian, třináctiletý žák její školy, který v červnu zemřel, se předávkoval kokainem.

Zjistila to policie, která v těchto dnech uzavřela vyšetřování případu. "Okamžitě zjistím, kdo z učitelů a dětí o tom co ví, a podniknu na škole příslušná opatření," reagovala na informaci Bihelerová.

Tragický případ souvisí s tématem ve čtvrtek zveřejněného varovného dokumentu Evropské unie. Podle ní vedou mladí Češi evropské žebříčky v počtu uživatelů marihuany a extáze.

Cena drog podle zprávy prudce klesla. Důvodem zlevnění je zvyšující se nabídka. Zločinecké gangy Evropu drogami doslova "zaplavují".

Propad cen je nejlépe vidět na stále oblíbenější extázi, k jejímuž užívání se v Česku přiznává 6 procent lidí ve věku od 15 do 34 let. "Zpočátku vyšla jedna tabletka na 25 eur (700 korun), teď se dá koupit za tři eura (100 korun)," řekl ve čtvrtek expert na evropskou drogovou problematiku Paul Griffith.- více zde

Floriana našla matka
Když svého třináctiletého syna Floriana našla v půlce června doma mrtvého, zhroutila se. Nejprve byla příčina smrti nejasná. Později vyšlo najevo, že ho zabil už v tak útlém věku nevídaný vrah: kokain.

"Nenašli jsme osobu, která mu drogy prodávala. Ale jakmile se objeví něco nového, případ znovu otevřeme," řekla vyšetřovatelka Janka Váňová.

Kde sebral tak malý chlapec na drogu peníze, není jisté. "Pokud byl sám dealer, tak je to jasné," říká Váňová. Chlapec by si na svou potřebu vydělával prodejem drog.

Dalším zdrojem mohlo být kapesné od matky, rodina zřejmě měla peněz dost. "Když s námi měl jet na hory, rodiče mu koupili kompletní lyžařskou výbavu včetně běžek, což není nejlevnější," vzpomíná ředitelka Florianovy školy Maja Bihelerová.

Podle všeho byl školák na kokainu závislý. Spolužáci policistům totiž řekli, že jim jednou ukazoval bílý prášek a chlubil se, že má kokain. Jindy zase do školy přinesl marihuanu. "Ale ze školy to neměl. S dětmi se příliš nebavil," říká Bihelerová. Její slova potvrdila MF DNES i policie.

Tématem se hlouběji zabývá dnešní MF DNES


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video