Většina Čechů souhlasí s právem na interrupci i eutanazii | foto: Michal Klíma, MAFRA

Většina Čechů souhlasí s právem na interrupci a i s uzákoněním eutanazie

  • 163
Většina Čechů souhlasí s právem žen na umělé přerušení těhotenství i s uzákoněním eutanazie, tedy usmrcení nemocného člověka na vlastní žádost. Právo na interrupci přitom podporuje 68 procent respondentů a právo na eutanazii 66 procent. Vyplývá to z výsledků květnového průzkumu veřejného mínění.

Podle Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), který výzkum zrealizoval, se tak poměrně liberální postoj české veřejnosti k těmto otázkách za několik posledních let výrazně nezměnil.

Sociologové zjišťovali také názory lidí na prostituci. Téměř třetina dotázaných občanů se přiklonila k tomu, že tato činnost by měla být zákonem povolena a upravena jako živnost.

Názor, že poskytování sexuální služeb za úplatu má být úplně zakázáno, vyjádřila přibližně pětina české veřejnosti – 21 procent.

Názor, že žena sama má mít právo rozhodnout se, zda má být její těhotenství ukončeno, se častěji objevoval u žen, respondentů do 45 let věku, lidí, kteří se nehlásí k žádné církvi a těch, kteří se na škále politické orientace hlásí k pravici. Nesouhlas s eutanazií častěji vyjádřili lidé římskokatolického a protestantského vyznání.

Názory na interrupci a eutanazii spolu podle autorů průzkumu vzájemně souvisí. Respondenti zastávající názor, že právo rozhodnout o přerušení vlastního těhotenství má mít žena sama, také významně častěji souhlasí s uzákoněním eutanazie. Podobně se překrývají i negativní postoje k oběma otázkám.

Názory na zákonnou úpravu prostituce jsou v české společnosti podle analytiků CVVM pestré. Téměř třetina oslovených občanů se přiklonila k tomu, že sexuální služby by měly být zákonem povoleny a upraveny jako živnost. Jen o málo nižší podíl respondentů – 28 procent – si ale myslí, že by měl být víceméně zachován současný stav. Tedy že poskytování sexuálních služeb za úplatu není třeba upravovat zákonem, stačí, když zákon postihuje kriminalitu spojenou s organizovanou prostitucí, jako je kuplířství, obchodování s lidmi, nucení k prostituci a podobně.

Většina Čechů je pro zavedení eutanazie a podporuje právo na potrat

„Názor, že by poskytování sexuálních služeb za úplatu mělo být zcela zakázáno, a měli by být postihováni jak ti, kdo takové služby nabízejí, tak ti, kdo je využívají, vyjadřuje v současnosti přibližně pětina české veřejnosti,“ uvedlo CVVM.

Souhlas s povolením a upravením prostituce jako živnosti častěji vyjádřili muži, ženy se naopak častěji vyslovily pro úplný zákaz poskytování sexuálních služeb. Úplný zákaz prostituce častěji prosazují lidé starší 60 let a věřící. Za legalizaci prostituce a její uzákonění jako živnosti se častěji vyslovili obyvatelé Prahy a Karlovarského kraje a ti, kteří se řadí k pravici.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video