Diskuze

Uťatá hlava, uřízlé uši. Vševěd zná skutečné osudy spiklenců z Císařova pekaře

Možná i vám se při vzpomínce na film Císařův pekař a pekařův císař jako první vybaví scéna se sklenicemi vína, kterými míchal Tycho Brahe při popisu rotace planet kolem slunce. Ale věděli jste, že spiklenci, kteří usilovali o život císaře Rudolfa II., měli reálný předobraz ve skutečných postavách z přelomu 16. a 17. století? Jejich osudy přibližuje historik a geograf Jiří Martínek alias Doktor Vševěd v dalším díle svého seriálu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MG

M53i14l22a19n 39G74á28l

25. 2. 2024 22:08

Ten film je fenomenální, když tedy člověk pomine ten budovatelský konec, což byla úlitba době, ve které vznikl. Pan Werich propůjčil císaři Rudolfovi nezapomenutelnou podobu, o dost milejší, než jaká byla skutečnost. Maršál Russworm pana Štěpánka byl také jedinečný. "Když se celou noc pije a fechtuje, ve vrchcábech fortuna pokouší, oči otupí a vtip utone ve víně... Nenašel Golema. No jak by mohl? Když psal celou noc účty za lampasy, federkuše... Zloději jste! A kujóni! Všecko ven! A Russwormova řeč ke Golemovi: "Goleme! Můj mozek a tvoje síla... Postavím tě v čelo obrovské armády! Spolu potáhneme od vítězství k vítězství, z války do války! A budeme bořit a lámat a kácet. A diktovat celému světu!". Zajímavé je, že skutečný Heřman Kryštof Russworm nakonec dostal od císaře milost, ale posel dorazil pozdě, kat Mydlář byl rychlejší.

28 0
možnosti
MN

Napsal jste to za mě. Ještě dodám, že ačkoliv z dnešního pohledu je samozřejmě budovatelsky založený (a nejde jen o závěrečnou scénu, začíná to už znárodněním rohlíků, a v celém filmu je jediný kladný zástupce ručně nepracující inteligence který zůstal v úctě, Tycho de Brahe), tak tehdy měl naopak u soudruhů potíže.

15 0
možnosti
MN

Kolosální film, kde toho bylo ukázáno tolik okultního, že snad nikde jinde jsem toho tolik neviděl.

10 1
možnosti
MG

M18i21l17a48n 11G73á40l

25. 2. 2024 22:14

Císař byl velký příznivce alchymie a jeho dvoru se sjížděli jak skuteční Umělci, tak nejrůznější kujóni, což ovšem císař poznal a tak se také občas vraceli domů ve dvou kusech, jak tím ve filmu vyhrožovat Edwaru Kellymu. Tvůrci si spíš z té císařovy záliby v okultních vědách dělali legraci "No ovšem, buřty s křenem! Na to pana Scottu užije."

5 0
možnosti
Foto

Zaujímavé a zábavné. Ďakujem.

15 0
možnosti