Zastřelil běžence, teď je před soudem

  • 25
Před šestatřiceti lety se východní Němec Richard Schlenz se třemi přáteli pokusil dostat přes tehdejší Československo za železnou oponu do Rakouska. Po výstřelech československých pohraničníků našli jeho tělo rakouští policisté na svém území v řece Moravě pod slovenským hradem Děvín.

Teprve nyní se za střelbu zodpovídá před brněnským soudem šestapadesátiletý dělník a někdejší pohraničník Josef Mlčoušek z Vyškova.

"Střela zasáhla mozek. Okamžitě po zásahu upadl poškozený do bezvědomí, nemohl udělat už žádný pohyb," prohlásil v pondělí v soudní síni znalec z oboru lékařství Michal Zelený.

Jeho svědectví potvrdilo obžalobu, podle níž Mlčoušek a další pohraničník (který již nežije) stříleli na rakouské území a tam také zasáhli uprchlíka. Verzi, že by se tam dostal vlastními silami, znalec vyloučil.

Pohraničníci měli zakázáno střílet na cizí území. Po incidentu vláda Dolního Rakouska přerušila rozhovory o spolupráci s ČSSR. Mlčouškovi za vraždu hrozí až patnáct let. Soud však o jeho osudu rozhodne až příští rok. Soudkyně Hana Kleinová případ včera odročila, když z Rakouska nedorazil jeden ze svědků.

,

Video