Žalobci poslali vraždu faráře před soud

  • 14
Olomouc - Muž, který se přiznal k loňské vraždě faráře Cyrila Vrbíka z Dubu nad Moravou, jde před soud. Státní zástupci už obžalobu 29letého Dušana Kazdy předali olomouckému krajskému soudu a připravují se na proces. Za chladnokrevnou a bezdůvodnou vraždu se podle všeho bude hrát i o výjimečný trest.

"Obžalobu jsem dokončila a odeslala krajskému soudu," potvrdila státní zástupkyně Michaela Šoková, která má případ na starosti. O tom, jaký trest bude za farářovu vraždu požadovat, ale zatím nechce mluvit.

Státní zástupci už před časem řekli, že možnost nejpřísnějšího trestu, který česká justice zná, podstatně snížily psychologické posudky.

"Bude záležet na výslechu psychologů u soudu. V písemném posudku však uvedli, že by se i vzhledem k nízkému věku obžalovaný ještě mohl napravit, takže doživotní trest by v takovém případě nebyl možný," dodala státní zástupkyně.

Kazda se loni v říjnu pokusil zabít taxikáře, od kterého se nechal v noci svézt. Kriminalistům později řekl, že chtěl zjistit, jaké by to bylo zabít člověka. Taxikáři se podařilo v poslední chvíli z auta uprchnout a zachránit si život.

Vražda faráře

Zadržený přiznal: Faráře jsem zabil

Obviněný z vraždy faraře je ve vazbě

S farářem se loučily stovky lidí

Vrah faráře chce jít do léčebny

Kazda dojel jeho vozem až k dubskému kostelu, kde si od faráře nechal ošetřit ruku zraněnou při útoku na taxikáře.

Při odchodu z fary se na pětaosmdesátiletého kněze vrhl, pořezal ho nožem na krku a do hlavy mu zarazil sekeru. Mrtvého duchovního našli nad ránem místní lidé.

Kazda mezitím jiným taxíkem dojel do Přerova, kde se později telefonicky udal a nechal se zatknout.

Kriminalisty, kteří vraždu vyšetřovali, šokoval chladnokrevností a cynismem, s nimiž o svém činu mluvil. Při výslechu jim například řekl, že když nedostane doživotí, nejspíš po návratu z vězení znovu někoho zabije.

Lidé z Kazdova okolí vypovídali, že mu násilí působilo potěšení. V rejstříku trestů má z minulosti několik záznamů, mimo jiné za útok na muže, kterého jen pro pobavení téměř podřezal.

,

Video