Armádní lupiči možná chystali další útok. Ilustrační foto

Armádní lupiči možná chystali další útok. Ilustrační foto | foto: Lukáš Táborský, MF DNES

Voják obviněný z loupeže v Chomutově byl už trestaný. Armáda to nevěděla

  • 11
V Armádě České republiky mohou sloužit i trestaní lidé. Jejich velitelé o tom nemusí ani vědět. Svědčí o tom výsledky vyšetřování přepadení Raiffeisenbanky v Chomutově, při němž tři vojáci stříleli po policistech. MF DNES se podařilo zjistit, že jeden z vojáků byl již jednou odsouzen. Přesto mohl být i vysílán na zahraniční mise.

"V minulosti trestaný muž patří mezi tři příslušníky Armády České republiky, kteří jsou momentálně postaveni mimo službu," potvrdila krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Podle zjištění MF DNES byl pravomocně odsouzen v době, kdy už byl v armádě. Bradáčová ani šéf Vojenské policie Oldřich Kubát nechtěli přiblížit, jaký trestný čin voják spáchal. "Nemůžu říci konkrétní údaje, které by jej mohly identifikovat," vysvětlovali oba.

Nicméně tento případ dokládá, že záleží jen na vojácích, zda své odsouzení kvůli čemukoli sami nahlásí. Jinak nemá armáda příliš šancí se o zločinech svých lidí dozvědět. "O skutečnosti, že jeden z vojáků, proti kterému bylo zahájeno trestní stíhání v souvislosti s přepadením banky v Chomutově, byl již v minulosti trestně stíhán, nám nebylo nic známo," přiznala Jana Růžičková z generálního štábu armády.

Zmíněný muž spáchal předešlý trestný čin ještě v době, kdy studoval střední školu, teprve pak se přihlásil do armády. "V té době se prokazoval čistým trestním rejstříkem. K pravomocnému rozhodnutí soudu došlo těsně před jeho nástupem na vojenské studium," uvedla Růžičková. V té době už však rejstřík trestů velitele nezajímal a mladík mlčel.

Pokud se voják sám nepřizná, armáda se nic nedozví
Voják byl odsouzen za čin, který justice nezveřejní, k podmínce. "Porušil svou základní povinnost: hlásit nadřízeným, že byl trestán. Jenže velitel neměl šanci to poznat, nemáme jiný kanál, jak nějaké zatajení ověřit," říká šéf Vojenské policie Kubát.

Podle Růžičkové je porušení povinností další důvod pro propuštění vojáka z armády. Tomu by se ale zřejmě stejně nevyhnul. Kvůli přepadení banky byl obviněn z loupeže, braní rukojmí a pokusu o vraždu, za což mu hrozí až výjimečný trest.

Spolu s dalšími dvěma kolegy z brigády logistické podpory z Pardubic zaútočil na pobočku Raiffeisenbank v Chomutově loni 14. prosince. Sebrali skoro šest milionů korun a vzali s sebou jako rukojmí člena ochranky.

Při přestřelce zranili tři policisty. Ze své dodávky rozhazovali dýmovnice a kovové ježky, čímž vyřadili z provozu několik policejních vozů. Nakonec uprchli, v lese za Chomutovem dodávku zapálili a přesedli do jiného auta. Rukojmí nechali ležet na cestě.

Celou akci řídil nejstarší z trojice vojáků, sedmatřicetiletý muž. Kriminalisté je zatkli přímo v kasárnách minulou středu. Při vyšetřování se ukázalo, že vojáci možná chystali další útok. "Jeden z vojáků od srpna shromažďoval další dýmovnice," řekl soudce Viktor Vaške, který rozhodovala o vazbě pro obviněné.

Vojáci přitom nebyli v armádě žádní začátečníci, v minulosti byli nasazeni do nebezpečných misí v Kosovu a Bosně.

Policisté při vyšetřování narazili na další lidi, kteří pachatelům například pomáhali shánět dýmovnice. Policisté je však nezatkli, neboť tito lidé možná ani nevěděli, k čemu mají tyto předměty sloužit.

Ministerstvo: Vojáky budeme kontrolovat častěji
Vedení armády nyní hledá způsob, jak nedokonalý systém prověřování svých lidí zlepšit. Podle šéfa Vojenské policie Oldřicha Kubáta zřejmě nepomůže nějaký centrální počítačový systém, v němž by se u trestaných lidí ukázalo, zda jde o vojáka.

"Zavedení takového registru naráží na spoustu zákonů, třeba zákon na ochranu osobnosti," připomíná Kubát.
"Lámeme si hlavu, jak to zlepšit. Jenže asi budeme muset ještě nějakou dobu žít s tím, že nám nějaký voják, který spáchá přestupek nebo trestný čin, unikne," dodal.

Ministerstvo obrany ale již chystá změny. "Připravuje se novela zákona o vojácích z povolání, jejíž součástí bude i možnost větší kontroly trestní bezúhonnosti," řekl Jan Pejšek z tiskového oddělení resortu. Velitelé by třeba mohli od vojáků žádat pro kontrolu častěji rejstřík trestů.


Video