Trest za útok na Maxu nepadl

  • 1
Okresní soud v Mostě odložil na neurčito případ Dalibora Divkoviče. Litvínovský bijec je obžalován z útoku na zpěváka Martina Maxu. Mlátička nejdřív napadal hosty Maxova klubu Pijonýr a pak v potyčce zranil i zpěváka. Je ve vazbě. Zodpovídá se i z jiných násilných činů.

Spolu s ním stane v jiné kauze už za dva týdny před soudem i Martin Macháček považovaný za bosse litvínovského podsvětí. Také on je obžalován z ublížení na zdraví a výtržnictví.

"V projednávaných věcech totiž připadá v úvahu uložení souhrnného trestu," vysvětlila soudkyně Bohumila Huňáčková.

"Aby obžalovaní nebyli dlouho ve vazbě, měli by se jejich případy řešit přednostně. Proto z rozsudkem počkám, až po ukončení nového Divkovičoava případu," upozornila před časem.

Nechtěli, aby vypovídal
Před soudem vypovídalo šest svědků. Byl mezi nimi i Martin Láter, kterého kvůli tomu, aby zabránili jeho výpovědi, litvínovští gauneři loni surově napadli. Muž, který na něj zaútočil, dostal šestiletý trest.

Láter nyní podpořil Maxovu verzi případu. "Pan Maxa byl zraněn, když se snažil pomoci napadenému muži," uvedl.

Tři ze svědků však vypovídali zcela odlišně. Podle nich nich nebyl obětí zpěvák Maxa, ale bitkař Divkovič. "Maxa přišel k Divkovičovi a udeřil ho pěstí," prohlásil jeden z nich.

Podobně vypovídal u soudu před časem i údajný organizátor útoků na kluby v Litvínově Martin Macháček. Jeho účast na nich se ale dosud nepodařilo prokázat. "To oni napadli Divkoviče," řekl. "Nikoho jsem k ničemu nenaváděl. Nemám s tím nic společného," popíral Macháček jakoukoliv souvislost s útoky u klubu Pijonýr.

Co se vlastně stalo
K čemu vlastně srpnové noci 2002 v litvínově došlo? V klubu se nejdřív potkal Divkovič s dalším gaunerem, který zezadu rozbil hlavu jednomu z návštěvníků. Maxa s bratrem je pak za chvíli z klubu vyhodili.

Divkovič se ale vrátil s pistolí v ruce. Již jednou napadeného muže začal před podnikem tlouct pažbou do hlavy, před tím ještě stihl nabitou zbraní ohrožovat další lidi. Maxa přispěchal zkrvavenému muži na pomoc a sám přitom dostal pažbou ránu pistolí do zátylku. Přitom zbraň vystřelila.

,

Video