Táborníkům vybuchl pod rukama vařič

  • 15
Javorník - Výprava mladých táborníků na kopec u Javorníku na Hodonínsku málem skončila tragédií. Děti se svým vedoucím přespaly bez problémů v lese. Ráno vařila 15letá dívka pro své kamarády snídani na propanbutanovém vařiči. Lahev po chvíli vzplála. Když se ji táborníci snažili uhasit, nádoba explodovala.

Výbuch popálil čtyři mladé lidi z Brna na obličeji a rukou.

"Pod málo dotaženým hořákem začal unikat plyn a hořet. Dívka se spolu s dalšími táborníky snažila plameny uhasit a přitom to vybuchlo," potvrdil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Nehodu ohlásila jedna z tábornic mobilním telefonem. Všichni čtyři zranění seběhli z kopce na česko-slovenský hraniční přechod Javorník, kde na ně čekala sanitka.

"Zbytek výpravy je doprovodil do auta. Měli popáleniny v obličeji, ale mohli normálně chodit," řekl jeden z pracovníků pohraniční policie.

Dvě dívky ve věku patnáct a osmnáct let, stejně starého chlapce i jejich třiadvacetiletého vedoucího převezli lékaři do nemocnice v Kyjově.

"Dva zranění jsou na jednotce intenzivní péče s popáleninami prvního a druhého stupně, které nepřesahují deset procent těla," řekl ředitel kyjovské nemocnice Petr Hudeček.

"Jejich stav je stabilizovaný. Další dva byli na žádost rodičů převezeni do brněnských nemocnic, jejich zranění jsou obdobná," dodal Hudeček.

Podle pracovníka firmy Flaga plyn z Hustopečí u Brna, která se výrobou lahví zabývá, je nejčastější příčinou výbuchů neodborná manipulace.

"Propanbutanové lahve nemají také vůbec používat lidé do osmnácti let, což byl tento případ. Upozorňujeme na to ve všech návodech," řekl. Podobných případů se objeví asi stovka do roka.


Video