Požár zničil hotel u Chomutova

  • 1
Mohutný požár zničil ráno horský hotel Partyzán nedaleko Chomutova. Plameny dům zcela zlikvidovaly ještě před příjezdem hasičů. Uvnitř nikdo nebyl. Škoda ještě nebyla vyčíslena.

Horský hotel Na vyhlídce, známá výletní restaurace, které nikdo z místních neřekne jinak než Partyzán, se nachází mezi Chomutovem a obcí Blatno.

"O požáru jsme se dozvěděli kolem sedmé ráno. Shořela celá střešní konstrukce a dřevěná část vyhlídkové věže," sdělil Valtr Vrobel, ředitel chomutovských hasičů.

"Hašení ztěžoval vítr a vytrvalý déšť se sněhem. U vyhlídkové restaurace navíc není zdroj vody. Museli jsme jí neustále přivážet," doplnil.

Hasiči z hořícího hotýlku vynesli několik propanbutanových lahví. Hašení komplikovaly také nádrže na plyn, který se v restauraci používal i na topení. Při jejich vzplanutí hrozil výbuch. Policie proto uzavřela okolí.

"Bylo nutné je po celou dobu neustále ochlazovat. To je v takových případech standardní postup," vysvětlil Vrobel.

Majitele připravil požár o šest milionů
Plameny zničily prakticky všechny dřevěné části domu. Při hašení zas voda prosákla do míst, která ohni odolala.

"Právě tohohle jsem se tři roky bál. Že začne hořet a bude po všem," odvracel se od hořícího domu František Donát, majitel celého objektu.

Výletní restaurace stála nad městem od roku 1931. Postupně se stala oblíbeným místem vycházek Chomutovanů i lákadlem pro turisty z okolí.

Od počátku devadesátých let se střídali její nájemci, až ji radnice prodala za tři miliony korun současnému majiteli. Ten investoval do rekonstrukce a úprav téměř stejnou sumu.

Příčina požáru není jasná
Jak začalo hořet, není jasné. Vyšetřovatel hasičů nemohl za světla do domu vstoupit. Podle majitele byla restaurace krátce po požární inspekci a elektroinstalace v patře byla odpojena.

"Věci dole jsou ohněm netknuté. Muselo začít hořet někde v patře. U vyhlídkové věže byly schody. Mohl tam někdo vlézt," uvažoval Donát.

"V okolí jsem občas našel feťáky, kteří si tu píchali drogy. Na zemi se tu válela psaníčka. Mohli se chtít schovat před deštěm a tak se přišli schovat k domu," dodal.

Hasiči o příčině požáru nechtěli mluvit. "Vevnitř se ještě nedalo pracovat. Vstoupit dovnitř zatím bylo životu nebezpečné. Jak začalo hořet, proto není možné určit," uvedl ředitel hasičského sboru Vrobel.

Ve výletní restauraci v lese nad městem při požáru nikdo nebyl. Jaké jsou škody na majetku se včera ani majitel františek Donát nesnažil odhadnout.

"Je to pryč. Dřevěná nástavba shořela. Co s podlahami udělá voda, si netroufám odhadnout. Vůbec netuším, jestli se mi to tu podaří dát znovu dohromady," řekl.

Plameny hotel zcela zlikvidovaly ještě před příjezdem hasičů. (23. listopadu 2004)

Fotografie horského hotelu Partyzán před tím, než ho zachvátil požár. (23. listopadu 2004)

Hotel Partyzán byl po rekonstrukci za 3 miliony korun. Celková škoda činí podle majitele asi 6 milionů. (23. listopadu 2004)

Shořela celá střecha a první patro. Nikdo nebyl zraněn. (23. listopadu 2004)

,

Video