Požár zemědělské usedlosti v Březinách na Svitavsku. | foto: HZS Pardubického kraje

Na Svitavsku shořela farma, hasiči evakuovali desítky kusů dobytka

  • 11
Velký požár v sobotu dopoledne zachvátil zemědělskou usedlost v Březinách na Svitavsku. S plameny bojovalo deset jednotek hasičů. Hasiči museli mimo jiné z chlévů evakuovat desítky kusů zvířat. V jedné z budov se propadl strop. Vyšetřovatelé nevylučují, že objekt někdo úmyslně zapálil.

Požár byl hasičům nahlášen před půl jedenáctou. Na místo vyrazilo sedm jednotek z Pardubického kraje a tři z Kraje Vysočina. Oheň zasáhl stodolu, chlévy a rozšířil se i na střechu obytné části usedlosti. V jednom z chlévů se zřítila střecha.

„Z hořících budov jsme museli evakuovat množství dobytka. Ven jsme dostali 14 býků, krávu, čtyři prasata a množství koz,“ informovala mluvčí hasičů Pardubického kraje Vendula Horáková.

„Žádné ze zvířat při požáru neuhynulo,“ ujistila. Původně se však hasiči domnívali, že o život po zřícení stropu několik prasat přišlo. „Zvířatům se ale nic nestalo,“ potvrdila mluvčí.

Hasiči k zásahu využili výškovou techniku. U nedalekého rybníka a řeky si zřídili dvě čerpací stanoviště, odkud kyvadlově cisternou dováželi vodu pro hašení. Ochlazovat museli propan-butanové lahve uskladněné v jedné z budov.

O půl jedné se jim podařilo požár lokalizovat. Zcela zlikvidován byl až během odpoledne. „Objekt se nepodařilo zachránit,“ oznámila Horáková.

Škoda, kterou oheň napáchal, si vyšplhala minimálně na dva miliony korun. „Uchráněné hodnoty jsou pouze v zachráněném dobytku v celkové výši 545 tisíc korun,“ dodala mluvčí hasičů. Příčiny vzniku požáru vyšetřovatelé zatím nemají. Nevylučují však, že mohl objekt někdo úmyslně zapálit.


Video