Policie uvalila na případ údajného týrání dětí informační embargo. Ilustrační foto.

Policie uvalila na případ údajného týrání dětí informační embargo. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Policie prošetřuje útrapy dětí, které doma bili a nasazovali jim obojek

  • 10
Policisté se zabývají případem údajného týrání dvou malých dětí z Berouna, které jejich trýznitelé při ponižování nahrávali na kameru. Podle Berounského deníku měly děti na krku obojky a podstupovaly tělesné i psychické tresty. Policie na případ uvalila informační embargo.

Zda měly nahrávky sloužit pro uspokojení pedofilů či sadomasochisticky zaměřených lidí, není podle listu zatím známo.

"Případ je v současné době v šetření, nemůžeme k němu zatím podávat žádné informace, protože ty jsou předmětem vyšetřování," řekla iDNES.cz mluvčí berounské policie Marcela Pučelíková. Neprozradila ani věk údajně týraných dětí.

MF DNES zjistila, že na případ upozornila sousedka ze sídliště, kam se rodina nedávno přistěhovala. Všimla si tříletého chlapce přivázaného k posteli. O svém zjištění informovala lékařku a ta vše nahlásila odboru sociální péče. Od něho se o všem dozvěděla policie.

"Nejde to ale srovnávat s kauzou Kuřim. Nikdy jsem nezaznamenala, že by děti měly na sobě nějaké modřiny," uvedla lékařka. Podle ní lze spíše mluvit o chladnějším vztahu matky k chlapci i jeho starší sestře.

Odbor sociální péče na berounské radnici se nechce k případu vyjadřovat. Jeho vedoucí Marie Marková jen odkázala na tiskové prohlášení radnice.

"Na podezření z týrání dětí upozornila odbor sociálních věcí a zdravotnictví Městského úřadu Beroun dětská lékařka. Pracovnice odboru okamžitě informovaly o tomto případu Policii ČR a v souladu se zákonem podaly k Okresnímu soudu v Berouně podnět na předběžné opatření k odebrání dětí z rodiny," uvedla berounská mluvčí Jitka Soukupová.

Děti jsou v současné době umístěny v dětském domově v Kladně, potvrdila MF DNES tamní ředitelka. Matka je v psychiatrické léčebně a vlastní otcové se k dětem nechtějí znát, doplnil Berounský deník.

Ředitelka dětského domova: Děti mají modřiny
Podle ředitelky kladenského dětského domova byly na obou dětech patrné známky násilí. "Měly na sobě modřiny. Myslím, že se jim po převezení sem velice ulevilo," uvedla Hana Gabrielová.

Jak přiznala, při pohledu na týrané děti z Berouna se jí vybavila mediálně sledovaná kauza dětí z Kuřimi. "S takovou formou násilí jsem se dosud nesetkala. Chlapečka policie objevila připoutaného na obojku a vodítku pro psa k postýlce," dodala.

Podle ní už obě děti prošly psychologickými testy a dalšími vyšetřeními odborníků. Zatím nejsou známy výsledky.

Policie je zatím zřejmě nevyslechla. "Už tu sice byla, zdokumentovala jejich stav, ale o tom, že by byly vyslechnuty, nevím. Alespoň ne na naší půdě," řekla Gabrielová. Blíže s k případu nechtěla vyjádřit.

, ,

Video