Kriminalisté kvůli metanolu obvinili přes 40 lidí. Jedovatou směs zřejmě namíchala jedna dvojice. Ilustrační foto.

Kriminalisté kvůli metanolu obvinili přes 40 lidí. Jedovatou směs zřejmě namíchala jedna dvojice. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Podezřelý z metanolové kauzy si na účet schoval 599 tisíc. Ne na dlouho

  • 114
Detektivové protikorupční policie před pár dny zajistili 599 tisíc korun z účtu muže, který figuruje v metanolové kauze. Kriminalisté si myslí, že k penězům přišel právě díky jedovatému alkoholu.

Na účet policisty upozornili specialisté z finančně analytického útvaru ministerstva financí. "Kriminalisté zjistili, že v září 2012 měl jeden z obviněných mužů v kauze metyl nechat založit ženou z Ukrajiny dva bankovní účty (běžný a spořící). Jako disponent k účtům se však měl nechat zapsat právě on," oznámil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Obviněný navíc v bance všechno vyřizoval a jako kontaktní údaj uvedl svůj e-mail.

"V následujících dnech měl vložit na běžný účet ve čtyřech vkladech celkem 599 tisíc korun. Tato částka byla následně převedena na spořící účet," doplnil Ibehej.

Detektivové protikorupční policie pohyb peněz vyšetřují jako legalizaci výnosů z trestné činnosti. Spis hodlají později předat do Zlína tamějším kriminalistům, kteří majitele účtů už stíhají za obecné ohrožení.

Oběti metylalkoholu ovšem ze zajištěných peněz neuvidí nic, protože výnosy z trestné činnosti propadají státu (o odškodnění za jedovatý alkohol čtěte více tady).

Policisté ze severu Moravy mezitím hlásí dalšího muže, který se mohl otrávit metanolem. Třiašedesátiletý senior leží v nemocnici (více o jeho případu čtěte zde).

Kriminalisté už kvůli metanolu obvinili přes čtyřicet lidí, na vrcholu pomyslné pyramidy podle nich stojí dvojice mužů, která jedovatou směs namíchala a pustila do oběhu. Jeden z nich s policisty plně spolupracuje a podrobně jim popsal celou distribuční síť.


Video