Požár Akumy | foto: Jan Havíř

OBRAZEM: Hasiči bojovali s obřím požárem v mladoboleslavské továrně

  • 31
Průmyslový areál mladoboleslavské firmy Akuma zachvátil v pátek odpoledne rozsáhlý požár. Do boje s ním se zapojilo třicet jednotek středočeských hasičů a posily z Prahy. Podle záchranářů nikdo nebyl zraněn. Dnes kolem deváté hodiny hasiči areál předají zástupci společnosti Akuma.

Požár vypukl asi v 15:45. "Jen jsem kolem Boleslavi projížděl, ale bylo mi naprosto jasné podle kouře, že hoří něco velkého," řekl ČTK řidič, který jel po silnici R10.

S požárem bojovali hasiči přes čtyři hodiny

"Na místě jsme měli večer třicet hasičských jednotek, patnáct profesionálních, patnáct dobrovolných," uvedl mluvčí středočeských hasičů Ladislav Křivan.

S požárem bojovali hasiči přes čtyři hodiny

Středočeští hasiči od té doby několikrát požádali o posily pražské kolegy. Ti jim nejprve poskytli dvě cisterny s vodou, pak ale svou pomoc rozšířili o samostatné jednotky.

S požárem bojovali hasiči přes čtyři hodiny

"Příčinu zatím nemůžeme jednoznačně označit," podotkl Křivan ke včerejší informaci, která tvrdila, že požár způsobila závada na elektroinstalaci. "Takové stanovisko nedáváme," dodal k tomu Křivan.

S požárem bojovali hasiči přes čtyři hodiny

Škoda mladoboleslavské Akumy, která sídli v ulici Nádražní 84 a specializuje se na výrobu baterií a anténních systémů, se odhaduje na desítky milionů korun. "Odhad není konečný. Majitelé během víkendu provedou ekonomický audit a konečnou sumu oznámí začátkem příštího týdne," uvedl Křivan.

Požár Akumy

Nad Mladou Boleslaví se v místě areálu vznášel hustý černý dým. Silnice v okolí byly uzavřeny, aby se do blízkosti nikdo nedostal. Mladoboleslavský magistrát kolem 18:30 navíc vyzval rozhlasem obyvatele v okolí továrny, aby zavřeli okna a nevycházeli ven.

S požárem bojovali hasiči přes čtyři hodiny

Objevily se totiž obavy, že by kouř mohl být toxický. Nakonec se ukázalo, že toxicita dýmu byla pod hranicí hodnot, které mohou ohrozit lidské zdraví.

"Každý větší požár provází velký kouř, zvlášť když je střecha pokrytá lepenkou," řekl Křivan. "Dým se pohyboval směrem po Jizeře, na Bakov nad Jizerou," dodal mluvčí hasičů.

,

Video