Pytláci se na Třebíčsku zaměřili na srnčí. Loví v noci za pomoci špičkové

Pytláci se na Třebíčsku zaměřili na srnčí. Loví v noci za pomoci špičkové techniky. Za celé léto vybili už několik desítek kusů. Ilustrační foto. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Pytláci vybíjejí srnčí po desítkách. Oka nelíčí, na lov jezdí v jeepech

  • 179
Srnčí zvěř na Třebíčsku loví pytláci. Myslivci se domnívají, že jsou vybaveni nejmodernější technikou, jeepy nebo zařízením pro noční vidění. U silnice mezi obcemi Smrk a Pozďatín nyní našli devět vyvrhnutých kusů srnčí zvěře. Po černých lovcích pátrá policie.

Poslední případ pytláctví se stal v lokalitě Na Výhonech u obce Smrk. V době od 31. srpna do 3. září tam někdo usmrtil devět kusů srnčí zvěře. "Zvěř vyvrhl a vývrhy hodil na pole vedle cesty do vzrostlé kukuřice," popsala žďárská policejní mluvčí Jana Martincová.

Policie žádá případné svědky, zda by jí s vyšetřováním nepomohli. Prosí o informace o podezřelých lidech či vozidlech v okolí obce Smrk. Informace přijímá na tísňové lince 158.

Podle předsedy třebíčského okresního mysliveckého spolku Josefa Venhody však má co do činění s organizovanou skupinou špičkově vybavených lovců. Ti podle něho začali řádit v květnu a vybrali si za cíl lokalitu vymezenou trojúhelníkem Náměšť nad Oslavou, Tasov a Smrk.

Myslivci v lesích vidí, jak zvěře ubývá

"Pytláci loví v noci, jezdí jeepy po polích, střílí s pomocí techniky na noční vidění. Kolegové mi hlásili několik takových vývrhů v celé lokalitě. Vždy se poblíž objevily stopy od jeepů na polích," tvrdí Venhoda. "Jenže my, i kdybychom někoho takhle v noci zahlédli, se k zásahu neodvážíme," dodal.

Za celé léto pytláci způsobili na Třebíčsku obrovské škody. Jak Venhoda odhaduje, nalovit mohli desítky kusů zvěře. "Jen vývrhů jsme našli kolem čtyřiceti. A to ani netušíme, jestli některé kusy neodvezli celé. V lesích už sami vidíme, že je zvěře méně," povzdechl si.

Srnčí zvěř se podle něho loví hlavně kvůli masu. Za celý kus odběratelé platí okolo stovky za kilogram, za vyvržený a oddělené maso se pak dává i pětistovka za kilogram. Policie škodu za posledních devět usmrcených kusů odhadla na 63 tisíc. Škody, které pytláci způsobí přírodě, se ale podle Venhody vyčíslit nedají.

Poslední případy pytláctví se objevily u obce Smrk mezi Třebíčí a Náměští.

Poslední případy pytláctví se objevily u obce Smrk mezi Třebíčí a Náměští.


Video