Muž podezřelý z vražd doplatil na únos

  • 3
Policisté zadrželi na Mělnicku devětatřicetiletého recidivistu. Je podezřelý, že před několika lety zavraždil dva lidi. Skončil ve vazbě. Jeho manželka, která byla také zatčena kvůli účasti na společném vydírání advokáta a únosu jeho dítěte, je stíhána na svobodě.

"Jde o o zvlášť nebezpečného pachatele a recidivistu, proto se na akci podíleli i příslušníci Zásahové jednotky Správy hlavního města," vysvětlila Eva Miklíková, mluvčí pražské policejní správy.

Jako první začal devětatřicetiletého muže z Prahy stíhat českobudějovický policejní rada kvůli pokusu o vraždu. Chtěl zabíjet kuší z osobních důvodů. Oběť útok přežila.

"Návrhu na vzetí obviněného do vazby soud nevyhověl," podotkla Miklíková. Podle níž přesto letos v květnu podal státní zástupce na Českobudějovicku na muže obžalobu pro trestný čin pokusu vraždy.

Další případ se na stole policejního rady objevil letos. V roce 1999 byl v Itálii zavražděn řidič kamiónu převážejícího atraktivní zboží. Útočník zůstával neznámý.

"Začalo podrobné vyšetřování, v rámci kterého byl vytipován jako podezřelý právě tento devětatřicetiletý muž," líčí Mikliková. Policejní rada proti němu zahájil stíhání ve věci trestného činu vraždy a doručil mu obvinění.

Mezitím se o podezřelém dozvěděli policisté z Prahy 2. Začali prošetřovat případ vydírání, jehož objektem se stal advokát, který se s mužem znal již delší dobu.

"Kriminalisté zjistili, že recidivista společně s dvaatřicetiletou manželkou původem ze zahraničí vymysleli, jak by si mohli lehce pomocí vydírání přijít k penězům," uvedla Miklíková.

Dvojice si proto pozvala komplice, krajana manželky. Záměrem skupinky bylo zinscenovat únos advokátova dítěte. V květnu mu pak zavolal neznámý mužský hlas, který ho informoval o únosu a podmínkách.

"Únosce požadoval několik set tisíc a k podmínkám přidal i cílené výhrůžky, které měly advokáta utvrdit v přesvědčení, že myslí svá slova vážně," uvedla policejní mluvčí.

Advokát se obrátil ihned na policii. Kriminalisté výhrůžky ověřili a začali ihned po vyděračích pátrat. Nakonec se jim podařilo najít rodinný dům na Mělnicku, kde se hledaný muž i jeho manželka s dítětem skrývali.

Se zákrokem se spěchalo, protože hrozilo, že podezřelý uprchne do Polska. "Změnil vizáž. Celou dobu byl zarostlý, pár hodin před zákrokem se oholil a ostříhal nakrátko," podotkla Miklíková.

V pátek 25. července nastala příhodná chvíle. Policisté a členové zásahové jednotky zatkli podezřelou dvojici. "Provedli velmi profesionální a taktický zákrok," chválí kolegy policejní mluvčí.

Oba podezřelí vyslechli obvinění z trestného činu vydírání. Muž skončil ve vazbě, jeho manželka byla soudem propuštěna na svobodu. "Jejich případy jsou ještě otevřené a souběžně se prošetřují," podotkla Miklíková.

Čeští policisté totiž společně se zahraničními kolegy vyšetřují několik desítek vražd řidičů kamiónů v Itálii a zemích bývalé Jugoslávie. Nejméně jeden z těchto případů směřuje právě k zatčenému devětatřicetiletému muži.


Video