Za přepadení pošty v Brně-Komíně uložil Městský soud v Brně "manekýnovi" Martinu Durkovi podmíněný trest.

Za přepadení pošty v Brně-Komíně uložil Městský soud v Brně "manekýnovi" Martinu Durkovi podmíněný trest. | foto: ČTK

Manekýn dostal za vyloupení pošty podmínku. Nesmí ale hrát hazard

  • 68
Dluhy z hazardu přivedly dvacetiletého manekýna Martina Durka z Brna na dráhu zločince. Za neúspěšné přepadení pošty dostal jen podmínečný trest. Po dobu pěti let však bude pod dohledem a nesmí se objevit u žádné z hazardních her. Pokud to nedodrží, půjde na tři roky za mříže.

"Trest je tu od toho, abychom napravili pachatele, aby se už nic podobného neopakovalo. Pokud se to v tomto případě podařilo už ve vazbě, je to jen dobře a podmínka je na místě," uvedl soudce Městského soudu v Brně David Otevřel.

Podle něho je jasné, že to byla od Durka klukovina. "Tento čin spáchal naivní člověk a ještě k tomu dětským způsobem," poznamenal soudce.

Dvacetiletý Martin Durek však musí být kromě trestu pod dohledem a musí se vyhýbat  hazardu. Jinak by skončil za mřížemi. Právě dluh 200 tisíc korun byl důvodem, proč mladík poštu letos 26. dubna vyloupil.

Předtím se doma vyzbrojil nožem a pistolí, na šedý oblek si navlékl černé montérky a vyrazil do pobočky České pošty. U dveří si počíhal na pošťačku, která šla do do práce jako první, a v šatně jí svázal.

Byl to slušný a nemluvný lupič

Po první pošťačce však přicházely do práce další. Za chvíli tak musel lupič svázat sedm žen. Žádná z nich však neměla požadované klíče od trezoru a nakonec se jedné z nich podařilo poslat SMS nadřízenému. Ten zavolal policii a ta mladíka, který si přivydělával jako manekýn, dopadla.

"Když jsem to udělal, vůbec jsem si neuvědomoval, co jsem provedl. I proto jsem se tak hloupě usmíval do kamer, když mě zatkla policie. Nezničil jsem si život jen já, ale ovlivnil jsem i život žen z pošty," obhajoval se před soudem Durek.

Toho přepadené pošťačky charakterizovaly jako slušného, nemluvného zloděje, který nebyl agresivní. Dokonce jim dal lahev s vodou a pouštěl je na toaletu.

"Nechtěl ani, aby přepadené ženy vypovídaly u soudu, aby si tak znovu musely vzpomínat na trauma, které zažily," popsal advokát Martin Dvořák. 

Durek se bál o svou přítelkyni, a proto se odhodlal k loupeži. "Jako mladý jsem se dostal k penězům. Začal jsem hrát ruletu a nadělal si dluhy," popsal Durek. Jeho věřitelé však chtěli peníze zpět, a dokonce vyhrožovali lupičově přítelkyni.

"Měl jsem samozřejmě morální zábrany, proto jsem týden s přepadením pošty otálel," uvedl Durek.

Státní zástupce i obhájce si ponechali lhůtu na odvolání.


Video