Lékař Bednář obžalovaný z vraždy.

Lékař Bednář obžalovaný z vraždy. | foto: ČTK

Lékař je u soudu kvůli uškrcení pacientky. Nepamatuji si to, tvrdí

  • 5
Před soudem v Ostravě stanul lékař, který podle státního zástupce na podzim zavraždil svou bývalou pacientku. Obžalovaný Bednář násilný čin připustil, ale tvrdí, že si kvůli lékům a alkoholu nic nepamatuje. Za vraždu může jít až na dvacet let do vězení, hrozí mu i výjimečný trest.

"Chci se senátu i poškozeným omluvit za to, co se prostřednictvím mé osoby stalo. Velice toho lituji. Byla to pacientka, kterou jsem měl rád. Nedokážu si to vysvětlit," řekl jedenapadesátiletý Bednář. Okolnosti vraždy ale nepopsal. Tvrdí, že si na nic nepamatuje.

Státní zástupce Vít Legerský je ale o motivu obžalovaného jednoznačně přesvědčen. Podle něj byla vražda způsobem, jak si Bednář chtěl opatřit peníze na nákup alkoholu.

Bednář často pil alkohol a užíval léky

"Obžalovaný se svým životem v posledním období spíše potácel, než by ho řádně žil. Selhával v práci. Zaměstnavatele střídal. Propouštěn byl pro nespolehlivost. Dopouštěl se drobných krádeží, měl dluhy. Na jeho majetek je vedena řada exekucí. Navíc to je člověk s nízkým sebevědomím, který zneužíval alkohol a léky," uvedl Legerský.

Problémy s pitím a braním léků Bednář připustil. Příčinou prý jsou podle něj deprese, kterými trpí. Několikrát se léčil v psychiatrických léčebnách. Kdysi pracoval jako lékař v havířovském sanatoriu a také na poliklinice v Havířově-Šumbarku. Vždy však byl kvůli nespolehlivosti brzy propuštěn.

Seniorka byla ostražitá, ale lékaři důvěřovala

"Vydělával jsem asi třicet tisíc měsíčně, ale hodně peněz jsem posílal svým třem dětem. Družka podnikala, ale nedařilo se. Měli jsme finanční problémy," uvedl obžalovaný.

Chtěl prý odjet do zahraničí, začal studovat odborné texty v angličtině, ale zároveň přestal chodit do zaměstnání.

Loni v noci z 1. na 2. listopadu navštívil podle obžaloby těžce nemocnou bývalou pacientku. Čtyřiasedmdesátiletá žena byla většinou opatrná a cizího člověka by do bytu nepustila. Podle žalobce vrah využil toho, že ho znala a jako lékaři mu i důvěřovala.

Žena lékaři uvařila, vrah pak ukradl peníze a náušnice

Seniorka muži ještě uvařila. Když však chtěl půjčit peníze, odmítla. Vzápětí zaútočil. "Opakovaně poškozenou udeřil do obličeje, srazil ji na podlahu bytu, klekl na její hrudník a nakonec jí na krk přiložil blíže nezjištěné měkké, široké škrtidlo, zřejmě ručník," popsal žalobce.

Dodal, že napadená žena zemřela na následky udušení. Vrah pak byt prohledal a odnesl si například zlaté náušnice, další šperky, mobilní telefony a peníze, vše v hodnotě vyšší než 30 tisíc korun. Ženino tělo pak našel v bytě její manžel.

,

Video