Mladíky hledali v Odře hasiči i policejní potápěč.

Mladíky hledali v Odře hasiči i policejní potápěč. | foto: HZS Moravskoslezského kraje

Kluci uměli plavat, tvrdí o utonulých soused

  • 534
Dvojice mladíků, která se v úterý utopila v Odře při útěku před strážníky, se chodila běžně na řeku koupat. Sousedé z ostravské části Trnovec si nedovedou vysvětlit, proč v řece zůstali. Popisují je jako normální kluky, kteří občas ztropí nějakou neplechu.

"Kdo ví, co se u té řeky stalo. Pokud vím, tak oba uměli plavat, chodili se i s ostatními koupat na řeku. Jediný, kdo může říct, co se stalo, jsou ti, co to přežili. Ale to byste za nimi museli asi do nemocnice, kde měli jednoho z nich převézt. Úplně se z toho totiž zhroutil. Vždyť to byl jeho bratr," řekl Emil Bogdan,  jenž bydlí v domě bezprostředně vedle bytu jednoho z chlapců.

"Já si je oba pamatuju jako úplně normální kluky. Samozřejmě, že se občas dostali do nějakého problému, ale kdo ne," dodal Bogdan. Totéž tvrdí i jedna ze sousedek. "Byli to oba normální kluci, kteří dělali občas neplechu úplně stejně jako ostatní."

Podle sousedů jsou rodiny obou chlapců tragédií zdrceny. "Maminka jednoho z nich se úplně odstěhovala pryč, říkala, že nemůže být ve stejném bytě, kde žil její mrtvý syn. Hodně špatně je na tom i matka druhého utopeného," uvedla žena z Trnkovce.

Nevěřím tomu, že kradli
Dvojice mladíků se utopila v úterý před polednem v Odře poté, co je strážník v civilu zahlédl, jak nesou měděné trubky, a přivolal své kolegy. Před nimi se celá pětičlenná skupina mladíků dala na útěk. Tři se pokusili dostat přes řeku, ale přeplaval jen jeden z nich. - více zde

Policie zjistila, že čtyři z pěti mladíků měli v minulosti problémy ze zákonem a na dva z nich byl vydán zatykač. To podle ní mohlo být hlavním důvodem jejich útěku. - více zde

Kriminalisté zatím nenašli měděné trubky, které pětice odnášela, a neznají ani jejich původ.

"Nevěřím tomu, že by si ty trubky odnesli ze stavby," řekl majitel firmy, u které pracovali jako brigádníci při demolici. Areál bývalé nemocnice je podle něj střežený a navíc se s kluky domlouval, že je ještě zaměstná.

Bez měděných trubek také není jasné, zda jejich cena vůbec dosáhla pěti tisíc korun a nejednalo se jen o přestupek.

,
Témata: Odra, policie, rodina

Video