Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Granát z potyčky Romů byl funkční, ale jen napůl odjištěný

  • 59
Ruční granát, který použil jeden z mužů při sobotní potyčce mezi dvěma skupinami Romů ve Smiřicích na Hradecku, byl funkční. Muž podle policie vhodil granát do prostoru před domem, kde se zdržovalo několik lidí. Granát neexplodoval pouze kvůli nesprávné manipulaci.

"Muž patrně z neznalosti odstranil pouze jednu ze dvou pojistek funkčního granátu jugoslávské výroby," uvedla mluvčí východočeské policie .

Policisté v souvislosti s případem obvinili trojici mužů ve věku 27, 33 a 37 let z trestného činu výtržnictví, násilí proti skupině obyvatel a pro porušování domovní svobody, za což jim hrozí až dva roky vězení.

Muž, který hodil granát, je navíc obviněn z nedovoleného ozbrojování a obecného ohrožení, v případě prokázání viny mu hrozí až 15 let vězení. Policie také nevylučuje zahájení trestního stíhání dalšího podezřelého.

Podle policie nejprve do Smiřic přijela skupina tří mužů, kteří se však dostali z dosud nezjištěných důvodů do sporu a později i do potyčky s místními obyvateli. Jeden z trojice mužů hodil granát a všichni z místa utekli.

Později se na místo znovu vrátili ve větším počtu, ale k dalšímu incidentu nedošlo, protože na místě byly hlídky policie. - čtěte Romská hádka vyvrcholila vrženým granátem, nevybuchl

,

Video