David Kuřina a Jiří Jurena před soudem

David Kuřina a Jiří Jurena před soudem - David Kuřina (vpravo) a Jiří Jurena se před brněnským soudem zpovídají z brutálního přepadení manželů. Muž útok nepřežil. (16. února 2005) | foto: Jaroslav Švanda

Dvojice mladíků se zpovídá z ubití důchodce

  • 9
V Javorníku se to dávno vědělo - ti dva kluci rostli pro šibenici. Na Hodonínsku už jejich pěsti okusilo pár seniorů. Teď dvojici dvacetiletých násilníků přivedla eskorta v poutech před krajský soud v Brně, aby se zodpovídali z posledního a nejbrutálnějšího činu.

David Kuřina a Jiří Jurena vtrhli podle obžaloby loni v září do rodinného domku v Javorníku, surově zbili manžele Nesrstovy, poté dům prohledali a odnesli šperky a peníze. Devětasedmdesátiletý muž jejich útok nepřežil.

"Ten den jsme vypili litr slivovice, já si vzal ještě pervitin, takže si skoro nic nepamatuju. Nesrstu jsem nenapadl já, tu paní jsem povalil, ale kopal ji Jurena," sváděl u soudu vinu na komplice Kuřina.

Jurena využil svého práva a před soudem nevypovídal. V přípravném řízení ale tvrdil, že ho kamarád David nalákal do domu Nesrstových, protože věděl, kde mají peníze. "Chtěl jsem se tam pak vrátit a pomoct jim, ale dostal jsem strach," přiznal.

Po vpádu mladíků leželi manželé podle žalobců v krvi celou noc. Neschopné pohybu je našla až druhý den dcera, kterou sousedé upozornili, že se v domku celou noc svítilo.

"Co jsem viděla, budu mít před očima asi nadosmrti. V zahradě ležel dobitý krvácející otec, v ložnici maminka, celá fialová, zmlácená k nepoznání. Nikdy nezapomenu, jak jsem pak jezdila za otcem do nemocnice a viděla ho umírat," končila už v slzách své vyprávění devětatřicetiletá učitelka Martina Miškaříková.

Miroslav Nesrsta byl osmnáct dnů v bezvědomí. Probral se, ale přidaly se komplikace. Šestačtyřicátý den zemřel.

Obě ženy u soudu jen s přemáháním hleděly do tváří mladíků. "Myslela jsem, že ti dva budou jako spráskaní psi, ale ten Kuřima mi úplně cynicky koukal do očí. Nikdy jsem nepřemýšlela o trestu smrti, až teď," přiznala Miškaříková.

Její matka se sice zotavila, ale hůř slyší i vidí. Nyní osmdesátiletá Eliška Nesrstová popsala soudu, že pachatele znala, byli z jedné vsi a takřka denně se potkávali.

Proto zachovala klid, když se na ni začali šklebit přes okno a klepat na sklo. "Chtěli nás vylákat ven a když jsem otevřela zatlačili mě dovnitř a povalili na zem. Pak už si jenom vzpomínám, jak jsem ležela na koberci. Nade mnou stál Kuřina a já si uvědomila, že teď to bude bolet," vyprávěla Eliška Nesrstová.

Po kopancích a ranách vůbec neviděla, měla rozbitou hlavu, otřes mozku a polámaná žebra. Její někdejší dobrá kondice vzala rázem za své. "Byli jsme fit. S manželem jsme se těšili, jak si užijeme stáří. On byl formát, lesní inženýr s úžasným rozhledem, který se vyznal i v zahradní architektuře. Co všechno po něm ve vsi zůstalo. A takhle hrozně skončil," neudržela se bývalá učitelka.

Oba mladíci mají na svůj věk hustě popsaný rejstřík, v němž dominují krádeže, loupežná přepadení a výtržnictví. Teď jim hrozí až patnáct let vězení.

"Vzpomínám si, že jsem Kuřinu ještě jako kluka přemlouvala, aby zkusil atletiku. Měl na to. On se dal ale na úplně jinou dráhu," smutně uzavřela napadená stařenka.

,

Video