soud, rozsudek

soud, rozsudek - Soud - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Berdych uspěl s odvoláním, odešel s nižším trestem

  • 7
Vrchní soud v Praze zmírnil trest Davidu Berdychovi z 11 na 5 let. Zrušil část původního verdiktu. Pražský městský soud musí znovu prozkoumat, zda vůdce gangu skutečně přechovával padělané peníze. Vrchní soud snížil tresty i několika komplicům.

David Berdych byl původně odsouzen k 11 letům za vydírání podnikatele Františka Papaje, kterého spolu s dalšími odsouzenými oloupil o 200 tisíc korun.

Policie při zásahu v Berdychově domě údajně našla také 710 tisíc padělaných korun. Jejich přechovávání má ale ještě znovu přezkoumat městský soud.

To byl právě důvod, proč odvolací soud snížil Berdychovi trest o šest let. Zrušil totiž tu část rozsudku, která hovořila o přechovávání padělků.

Spolu s Berdychem stanulo v soudní síni ještě dalších pět mužů, kteří si vyslechli tresty v rozmezí 4 až 12 let odnětí svobody. Všechny rozsudky jsou pravomocné.

David Berdych čelí obviněním ještě v dalších případech loupeží, vydírání a vražd bohatých podnikatelů. Jedná se o největší případ organizovaného zločinu v Česku, v němž je obviněno 41 lidí včetně vysokých policejních důstojníků.


Video