Irák

Irák - Irácký voják hlídkuje v ulicích Bagdádu, 10. června 2005. | foto: Reuters

Situace v Iráku školí teroristy, tvrdí CIA

  • 713
Americká zpravodajská služba varovala, že současné bezpečnostní problémy v Iráku představují mezinárodní hrozbu. Současný Irák totiž podle CIA může vyprodukovat lépe vycvičené teroristy, než pro síť Al-Kajda a Usámu bin Ládina v 80. letech "vyškolila" válka v Afghánistánu.

Agentura AP s odvoláním na důvěrnou zprávu americké rozvědky uvedla, že si Iráčané a zahraniční bojovníci osvojují v Iráku široké "teroristické" znalosti - od atentátů pomocí aut s výbušninami po koordinované útoky.

Až se iráckým a koaličním bezpečnostním silám podaří násilnosti a rebelii v Iráku potlačit, je podle CIA pravděpodobné, že se bojovníci a radikálové rozšíří po celém arabsky mluvícím světě i dalších regionech včetně Evropy.

Primární hrozbou budou zejména pro země, odkud pocházejí - Saúdskou Arábii a Jordánsko. Irák se stal pro islámské radikály magnetem podobným tomu, jakým byl Afghánistán za sovětské okupace či Bosna v 90. letech.

Bin Ládin se stal jedním ze spojenců USA během války proti sovětským silám v Afghánistánu. Později tuto zemi využil jako výcvikové místo pro příslušníky Al-Kajdy, která je obviňována z útoků 11. září 2001.

Američané vyšetřovali, zda se na výcviku teroristů před 11. zářím nepodílel i Irák, což se neprokázalo. Od invaze a války proti režimu Saddáma Husajna ale v Iráku "vyrostla" klíčová osobnost současného terorismu, abú Músá Zarkáví.

,

Video