Karikatura kapra Jakuba pokrývá čtvrtinu českobudějovického náměstí.

Karikatura kapra Jakuba pokrývá čtvrtinu českobudějovického náměstí. | foto: ČTK

Rekordní kapr Jakub ozdobil budějovické náměstí

  • 10
Karikaturu kapra Jakuba rekordních rozměrů namaloval Jaroslav Kerles na čtvrtinu českobudějovického náměstí Přemysla Otakara II. Nejdelší osy obrázku měří 33 a 31 metrů. Malíř tak vytvořil nový český rekord.

Malíř Jaroslav Kerles si tak splnil přání, aby byl na náměstí, které je symbolem Českých Budějovic, obrázek, který by nejlépe vynikl při pohledu z Černé věže, místní dominanty.

"Beru to jako povyražení pro naši starou, i když ještě fešandu, matičku Černou věž," vysvětlil českobudějovický patriot. Jeho obrázky znají z Večerníčku i děti.

Kapru Jakubovi, který je v různých variantách logem Jihočeského pohádkového království, tentokrát dal do ploutvičky půllitr piva a přimaloval mu hokejku.

Budvarem ho totiž pokřtil slavný českobudějovický hokejista Jaroslav Pouzar přezdívaný Kapr. Popřál mu, aby jižní Čechy proslavil tak jako někteří sportovci a aby se dostal do Guinnessovy knihy rekordů.

"Pokusíme se to navrhnout, každopádně český rekord dnes vznikl," řekl rozhodčí agentury Dobrý den Vilém Doležal. Upřesnil, že dosud největší karikatura vytvořená v České republice jedním člověkem měřila deset krát deset metrů. Byl to obraz hlavy Bolka Polívky, který vznikl na jeho farmě.

Bez přípravy by to byla zrůda
Kerles spotřeboval za tři hodiny dva kbelíky barvy o hmotnosti 7,5 kilogramu. Na dlažbu maloval vestoje pomocí válečku na tyči a postupoval podle plánku, který měl z domova připravený v měřítku 1:100. Asistenti mu podle něj vyznačili body, které pak propojoval. "Domácí příprava byla nutná, jinak by z toho vyšla zrůda," podotkl.

Linka byla široká 25 centimetrů, protože širší váleček nesehnal. Kdyby se tahy válečkem vyrovnaly do jedné přímky, vznikla by linka asi 285 metrů dlouhá, případně by zaplnila plochu téměř 80 metrů čtverečních, upřesnil malíř.

"Když jsem to řekl své ženě, řekla, že to není nic moc. Ale záda už mě docela bolí. Trénovat? Tohle se nedá, to bych musel někde potírat letiště," zasmál se výtvarník.

Rekordní karikatura, jejíž přesné rozměry jsou 33 krát 31,5 metru, nezůstane na českobudějovickém náměstí dlouho - po dohodě s památkáři je třeba ji v pondělí smýt. Původně měla být dlažba vyčištěná už v sobotu večer, ale organizátoři se pak dohodli jinak.

"V pondělí 8. května v 16:00 nastoupí umývací četa pohádkového království a dílo nenávratně zmizí," upřesnil dnes večer Marcel Goetz z Turistického a mapového centra. Černou věž zdolaly kvůli kuriozní fotografii desítky lidí.

"Není mi líto, že to musíme smýt, zůstanou nám fotky. Je to jen taková kratochvíle, která musí zůstat nevinná, v tom je její kouzlo," dodal Jaroslav Kerles.

,

Video